Mitől lesz egy autónak jó féke?
Figyelt kérdés
Sokszor hallottam már autós műsorokban/tesztekben hogy XY modellnek nagyon jó a féke, meg hogy olyat lassul hogy majdnem kiesik az ember szemgolyója (ez nyilván túlzás). De ezt minek köszönheti? Először magára a fékbetétekre meg féktárcsákra gondoltam, de ha azt vesszük hogy egy alap utcai fékkel rendelkező autó is le tudja (vagy tudná ha nem akadályozná meg az elektronika) blokkoltatni a kerekeit, akkor azon a fékrendszeren sokat fejleszteni már nem lehet, nem? Hiszen tud akkora fékerőt adni, ami már blokkoláshoz is elég, annál több meg nem kell. De akkor mégis mitől lesz kimondottan jó egy fékrendszer? A gumiktól? Azok miatt lenne lehetséges a nagyobb lassulás? De ezekben a tesztekben a kimondottan jó fékkel rendelkező autókon is utcai gumik vannak, vagyis önmagában az sem lehet válasz a kérdésre, szerintem...2018. aug. 3. 14:09
11/14 anonim válasza:
Én nem arra gondoltam, hogy elsőkerék vagy hátsőkerék hajtású hanem, hogy hol helyezkedik el a motor!
Az orrban vagy az utasok mögött lásd sportautók, f1 autó
12/14 anonim válasza:
Pedig az is a helye. Ha nem is annyira hatrebb de hatrebb van a hatsokerekesnel. Az elso kerek hajtasnal hogy el tudjon indulni elore kell huzni a motort. Ezeket kivulrol is latod egy hondanak az orra hosszu a kerek elott. Egy bmw meg pont forditva a lokosben a kereke szinte mogotte a motor. Ez fekezeskor sokkal jobb elso hatso tengely sulyelosztast csinal igy a motor helye akkor is szamit ha nem 2 metert van hatrebb hanem csak 20-30 centit.
13/14 anonim válasza:
Sok autónak gyárilag jobb a féke, mint amire szükség lenne. EZt onnan tudod, ha még száraz úton is működésbe lép az ABS. Ez annak a jele, hogy a gumik és a futómű nincsenek olyan állapotban, hogy a fékhatást érvényesítsék is úgymond.
Egyébként sportkocsiknál nem is a fékhatással van a gond, hanem hogy 10-ik satuféknél is úgy fogjon, mint az elsőnél. Ezt nehéz véghezvinni.
14/14 anonim válasza:
Le tudja blokkolni, de nem mindegy mennyi idő alatt. Tehát a blokkoláshoz szükséges erőt ki tudja fejteni, csak az erősebb fék hamarabb. Például egy forgó kis kereket meg tudsz állítani a két ujjadal is, de a két tenyereddel hamarabb állítod meg, a fékhatás is nagyobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!