Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dízel rövidtávú használat...

Dízel rövidtávú használat esetén károsodhat?

Figyelt kérdés
A családban van egy jó állapotú szívó dízel SDi Golf 4, odaadják nekem. A probléma, hogy munkahelyem 8-9 km-re van, utána vissza haza ugyanennyi, néha 3-4 km városban bevásárlás, stb céljából. Ez állítólag nagyon nem jó egy dízelnek, de ezért nem akarok egy ismeretlen előéletű benzinest venni, ha adva van ez, ami jó állapotú. Mondjuk nagyapámnak volt egy td 2-es Golfja, az az autó se ment napi 15-20 km-nél nagyon többet.
2018. júl. 26. 13:40
 1/8 anonim ***** válasza:
kb 3/4 évig használta ilyen utakra a hapsi az autót akitől vettük. Nem semmi fogyasztást mutatott és nem kicsit füstölt az autó. Megnyomattuk lendületesen hosszú távon és tuti lett. Ilyen távra inkább benzines,de a rövideket az se szereti...heti 1szer azért tennék vele egy jó nagy kört lakot területen kívül. Amúgy a nyár még semmi, majd télen fogsz rendesen adni a motornak ezzel.
2018. júl. 26. 13:50
 2/8 anonim ***** válasza:

Semmi!

Jó öreg, tartalékos, takarékos dízel.

Havonta egyszer meghajtod, semmi gond nem lesz.

2018. júl. 26. 14:11
 3/8 anonim ***** válasza:

Kb 8 éve használunk egy 1.6 turbo diesel mazda 3ast hasonló célokra..egyszer lustult be.

Egr szelepet kellett kitakarítattni..szerelő azt mondta ajánlott cserélni...1 évre rá lett csak elvégezve a csere.

Eredetileg nem ilyen célra lett véve az autó de végül megtartottuk.

Télen mindíg "elő lett melegítve" illetve jobb időben is hagytam pár percet járni.Sose lett hideg motorral hajtva.Szerencsére ezt a család női tagjai is betartották :D

Amint bemelegedett lehetet használni sőt időnként meg is kell forgatni.Hamarabb fog az autó elrohadni mint a rövid utak miatt tönkremenni.

2018. júl. 26. 14:37
 4/8 anonim ***** válasza:

Havonta 1 alkalommal valóban illik meghajtani városon kívül, menj egy jó 20-30 km-es kört néha magas fordulaton ha a helyzet engedi persze és ésszel. Azzal jó lesz majd. Télen valóban jobban fog ez neki ártani, olyankor ha napi szinten mennél rövid utakra 1-2 hetente az akkura is illik rátölteni, és persze akkor nem árt 2-3 hetente elmenni egy nagy körre hogy jól bemelegedjen és utána adni neki. Meg nekem javasolták hogy tankoljak évente egy alkalommal prémium üzemanyagot főleg a téli időbe, lehetőleg minél többet a tankba úgy hogy ami benne van szinte alig legyen belőle pár liter amire rátöltenék és úgy menni vele egy jó nagy kört.

De ha ezen kívül nem hanyagolod el az olajcsere intervallumot és vigyázol rá, hidegen nem hajtod hülyére, akkor sokáig fogja húzni. A golf dízelei jók ha vigyázva vannak rájuk. Mint írtam ameddig nem éri el az üzemi hőfokot ne hajtsd szét semmi esetre sem, és nem kell járatnod hidegindítás után, max fél percig hogy kialakuljon a kenés, és utána szép lassan menni vele.

2018. júl. 26. 14:41
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem dci van. Télen -10 körül be sem melegszik 10 km alatt. Viszont a prémium üzemanyag nem rossz dolog. Azt nem értem, hogy mi értelme havi/évi egyszer telenyomni prémiummal. Nekem folyamatosan azt kapja. Annyival azért nem drágább mint a sima.

#4-es +1

2018. júl. 26. 16:49
 6/8 anonim ***** válasza:

Ilyen igénybevételnél felezni kellene az olajcsere intervallumot. Kb 5-6 km-ként csere.

Télen prémium diesel, ettől könnyebben indul. más előnyét nem igen tapasztaltam, de elvileg tisztítja egy kicsit a rendszert.

Az SDI-nél igénytelenebb és egyszerűbb dieselmotor nem igen volt még.

időnként meg kell hajtani, legalább havonta egyszer. de 20-30 km kevés! min 50 km, 3000 körüli fordulaton. Idővel majd ráérzel mikor kezd ellustulni.

Ha van lehetőséged akkor az elektromos vízmelegítő egy időkapcsolóval sokat segítene a motor bemelegítésében. Ezek kb 60 fokig tudják felmelegíteni a hűtővizet. 230V-ról üzemelnek.

+: egy ülésfűtés megmenthet a halálra fagyástól

2018. júl. 26. 17:03
 7/8 anonim ***** válasza:
hidegen 2000 rpm- körül válts
2018. júl. 26. 17:04
 8/8 anonim ***** válasza:
Semmi baja nem lesz. Túl van lihegve a dolog. Egyik rokonomnak 13 éves diesel kocsija van, újonnan vette, folyamatosan 2-3 km-es utakra használja, kb évente 1x megy hosszabb távra. Hibátlan a motorja.
2018. júl. 26. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!