Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Benzinpumpa és-vagy hőgomba...

Benzinpumpa és-vagy hőgomba miatt felvillanhat-e a check engine?

Figyelt kérdés

Mielőtt leírom a pontos részleteket: természetesen holnap kérek szerelőhöz időpontot, csak tippeket szívesen hallanék, hogy felkészüljek lelkiekben a kiadásokra. Adott egy ősrégi, '92-es Daihatsu Applause. Előző (egyben első) tulaja nem hajtotta szét, nagyon vigyázott rá, nekem pedig az első autóm, így a kezdők bénázását leszámítva nem ártottam neki én sem. Azóta már megtanultam rendesen elindulni, váltani, manőverezni, így még kisebb az esély arra, hogy leromboljam.

Eddig négyszer kaptam check engine-t, nagyon hasonló körülmények közt. Kuplungot benyomtam, fékeztem, majd elment az erő, először a sárga lámpa villant fel a műszerfalon, majd minden, ami gyújtás ráadásakor szokott, a motor pedig leállt. Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert egy hosszabb hegyi út után jelentkezett a hiba, másodjára pedig konkrétan egy szerpentin tetején. Oké, nem szereti a hegyi utakat, semmi baj, legközelebb hosszabban pihentetem majd - amint leértem a hegyről, kiálltam egy tíz percre, majd a hazafele vezető bő 200 kilométeren meg se nyikkant.

Csakhogy ma az Alföld kellős közepén, teljességgel egyenes, sík úton is felvillant a jelzés. Először egy parkolóból kijövet. Megálltam, indítottam, pöcc-röff, mentünk tovább. Másodjára viszont már haladás közben, emlékeim szerint kuplung nélkül is előjött a hiba. Lesz, ami lesz alapon figyelmen kívül hagytam. Olyan sokan járnak motorhibával, most már nem érdekel... Tudom, hogy hülyeség volt, nem is tervezek ilyet sűrűn csinálni, de kíváncsi voltam, mi lesz belőle. Ez lett: elment az erő, gázadásra nem reagált, egyre csökkent a fordulat és persze megállt, úgyhogy félrehúzódtam. Ezúttal csak másodjára tudtam elrajtolni.

Panaszolták már nekem a benzinpumpát, szerintetek lehet emiatt gond?

Ja igen, és hogy jön a képbe a hőgomba? Úgy, hogy a vízhőfokjelző sem moccan meg. Egy ideig még ugrált a mutatója, ahogy a kátyúkon átgurultam, aztán az is megadta magát. Lehet, hogy túlmelegedne a motor? Na de szögegyenes alföldi úton nagyon meglepődnék rajta.

2018. júl. 23. 15:41
 1/2 anonim ***** válasza:
A motorkontroll lámpa kismillió dolog miatt világíthat - ki kell vizsgáltatni, vagy olvastatni a kocsi számítógépéből egy szakszervizben.
2018. júl. 23. 17:16
 2/2 A kérdező kommentje:
Igen, ezt eddig én is tudom, azért írtam le a körülményeket. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy egy 26 éves autó számítógépe tárol ilyen adatokat (van benne egyáltalán?), Daihatsu márkaszerviz meg vagy nincs, vagy egy-két darab van, az is Pesten. (Végigolvastad amúgy a kérdést?)
2018. júl. 23. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!