Benzines autókat milyen fordulattól lehet erőltetni?
Autófüggő. Nekem van egy régi, benzinem, 2000 köbcentis 8 szepepes opelem, óra szerint 60-nál, 3.ban érzi jól magát, meg van egy újabb dacia loganem, 1.2-es, benzines, óra szerint 50-55-nél meg lehet kínálni az 5.el, bőven jó neki.
Az, hogy mikor melyik fokozat kell, az főleg a váltó áttételezésén, illetve a motor karakterisztikáján múlii (milyen ford.szám tartományban adja le a max NYOMATÉKOT). Ha érzed már hogy erőlködik, szaggat, fullad, kapcsolj vissza, ha meg "sír", akkor kapcsolj fel, ennyi.
Nekem nincs fordulatszámmérőm.
(régi swift). De 50-nel 3-as, vagy 4-esben kell menni. 30-cal sem 4-ben mész...
Férjem Balenója fordulatszámmérős. Ő azt szokta mondani, ha vezetem, hogy 2000 felett már jól húz. (de sosem nézem abban sem)
Ahogy írják váltó és motorfüggő erősen a dolog. Nem lehet univerzális kijelentést tenni, hogy minden autóban X fordulatszám fölött kell hogy legyen a mutató.
Nekem nincs benzines autóm, csak két dízelem. Így ezeken tudom példaként szemléltetni a dolgot. Mind a kettő hasonló méretű, tömegű autó, mindkettőben CR rendszerű motor van. Még a lökettérfogat is hasonló. Az egyik 1.7-es (1686ccm), a mások 1.6-os (1598ccm).
Az 1.7-es érezhetően nem szereti az 1500 alatti fordulatot. Ott már egyenletes sík úton történő haladáskor is búg, remeg az egész autó. Vissza kell váltani.
Ezzel szemben az 1.6-os 1800-as fordulatnál már reklamál, hogy váltsek fel. 1200-as fordulaton is dinamikus, érezhetően nem gond neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!