Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen pontossággal van...

Milyen pontossággal van megmunkálva egy motor?

Figyelt kérdés

Sziasztok felmerült bennem a kérdés gyorsan rá is kerestem hogy pl a motorblokkban a henger felülete milyen pontosággal van megmunkálva. Ledöbbentem mikor azt írta valaki hogy a cnc gépek megmunkáló gépek pontossága kevés hozzá. Gondoltam magamban hogy akkor mégis mi a fenével csinálják őket.

Valaki okosabb mint én?

2018. máj. 23. 17:10
 1/8 anonim ***** válasza:

jó kérdés. Az egyre kisebb, de egyre nagyobb teljesítményű feltöltős motorok csakis a legjobb pontosságú illesztéssel készülhetnek. Ehhez még vékony olaj is dukál(0W20).

szóval három henger, százötven lóerő, az már nagy pontosságot, rendkívüli anyagminőséget igényel.

Talán lesz valaki, aki ért hozzá, és ezt elmondja.

2018. máj. 23. 17:51
 2/8 anonim ***** válasza:
Megfelelő eljárással CNC gépek is elég pontosak tudnak lenni. Ezred milliméter pontosság elérhető a legkomolyabb gépekkel. Az már más kérdés, hogy milyen géppel éri meg legyártani az alkatrészeket. Régebbi autóknál lehetett azt hallani, pl. a Zsiguliknál, hogy a gyártás elkezdése után pár évvel már nem voltak olyan jók az elkészült autók, mert annyit koptak a gyártósorok, hogy csak nagyobb hibával tudták legyártani az alkatrészeket. Ez igaz is volt, és ha akarták volna akkor ki tudták volna ezt küszöbölni, de anyagilag nem érte volna meg a fél gyárat újraépíteni, ha úgy is el tudták adni az autókat. Ezt csak azért hoztam fel példának, mert belátható, hogy ha picit nagyobb a pontatlanság, akkor sem dől össze a világ, működni fog az adott motor (csak pár paramétere lesz más). A mai motorok legyártásához úgy 30-40 éve adott minden. Ha mondjuk 1980-ban kellene elkészíteni egy 2018-as motortervezetet akkor megoldható lenne (az időugrást leszámítva) csak élettartamban még lehet a felét sem érné el.
2018. máj. 23. 18:17
 3/8 A kérdező kommentje:

Hát eléggé ledöbbentem hogy megmondjam őszintén mert lassan a legutolsó sufniban is felfúrják a motorokat.Illetve ha nem cnc megmunkálással akkor mégis mivel gyártanának ilyen nagy pontosságban és gyorsan?

ui: Most néztem hogy raknak össze egy audi motort hát ledöbbentem szintén mikor megláttam hogy a főtengely a gyönyörű csiszolt felületen van daruzva (fém a fémmel érintkezik) tehát szerintem azért mikronra pontosan nincsennek ezek megmunkálva.

2018. máj. 23. 18:34
 4/8 A kérdező kommentje:
https://www.youtube.com/watch?v=Dt_9tBXyG-s itt a videó is 2:15 körül van a jelent.
2018. máj. 23. 18:36
 5/8 anonim ***** válasza:
Pedig CNC géppel csinálják, nem lézerrel.MinMondjuk kérdés mit nevezünk CNC gépnek.
2018. máj. 23. 21:23
 6/8 D. Brasco ***** válasza:
Biztosan nagyon komoly hozzáértő ember lehet aki ezt leírta hogy a cnc nem elég pontos hozzá!Gyakorlatilag bármilyen normális nevesebb géppel mikron pontosan lehet dolgozni
2018. máj. 24. 08:26
 7/8 A kérdező kommentje:
a lézervágó gépek nem olyan pontosak mint egy megmunkáló központ én úgy tudom
2018. máj. 24. 17:17
 8/8 A kérdező kommentje:
De köszi a válaszokat! Én is így vélekedek csak eltöprengtem magamban nehogy a végén hülyét csináljak magamból valahol.
2018. máj. 24. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!