Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mire jó a nagyobb fék az autókon?

Mire jó a nagyobb fék az autókon?

Figyelt kérdés
Mostanában olvasgattam pár olyan cikket/írást interneten, ahol (mondjuk versenyautóvá alakításkor) nagyobb féktárcsákat szerelnek fel az adott autóra, ezzel is "jobb fékhatást" elérve. Ettől tényleg jobb lenne a fék? Ha igen, akkor mi a magyarázat rá? Mert én nem értem a dolgot. Volt egy fickó, aki az autóján 3 opciót is kipróbált: 255mm, 275mm valamint 295mm átmérőjű féktárcsákat. Mindegyiknél lemérte a féktávot is. A kerekeken nem változtatott semmit. Az utolsónál érte el a legjobb eredményt. De nem értem hogyan, mivel már a 255mm-esnél is simán le lehetett blokkoltatni a kerekeket. Miért csökken a nagyobb féktárcsákkal a féktáv, ha elvileg a kicsivel is tudnának blokkolni a kerekek? Akkor a kicsinek is ugyan azt kellene tudnia mint a nagyobbaknak, nem?

2018. máj. 20. 10:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

"Lehet hogy az ócska fordod alól hallottál kályhapattogást,de az nem a fék volt."

Nem hallottam kályhapattogást, nem is írtam ilyet. A tárcsa viszont eldeformálódott és fékezésnél bizony ütött így cserélni kellett. Ha nem hiszed küldj egy címet és küldöm a két tárcsát utánvétellel és megnézheted esztergán - mi is megtettük :D

2018. máj. 20. 20:17
 12/14 anonim ***** válasza:

Ne hintáztass, anno a régi swiftemen sem rémült meg a tárcsa még akkor sem,amikor úgy elmelegedett hogy nulla fék volt hármashatárhegyről lefelé...

Tuti valami kínai vackot raktál bele,azt ne postázd köszi

2018. máj. 20. 21:00
 13/14 anonim ***** válasza:

A fokozatos elmelegedés és a 190-ről satufék között van némi eltérés, ahogy egy 850 és egy 1500 kilós autó között is :)

Persze, én kínai vacakkal járok, sőt használt tárcsát rakok az autóimba :D

Megkerestem a tavalyi képeket, itt a kidobott tárcsa, ronggyá van használva:

[link]

A méretbeli különbség a 300as Ford és a 305-ös Volvo S80 tárcsa

[link]

és betétek között:

[link]

2018. máj. 20. 21:28
 14/14 anonim ***** válasza:

Minél nagyobb, annál jobb. Nem csak a hűtés miatt, és hogy a fékpofák is tovább tartanak, de nem tehetsz egy kis autóról féktárcsákat egy teherautóra, vagy eltörné, vagy nem állítaná meg. Már csak egy Renault Kangoo kocsin is nagyobb volt mert 1 tonnára terhelhető raktere volt.

Sportfék 4 dugattyúval:

https://www.youtube.com/watch?v=x2fkS3hdUm0

https://www.youtube.com/watch?v=EkXCTXri3To

2018. jún. 13. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!