Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Honnan tudom, hogy az autóm...

Honnan tudom, hogy az autóm tud-e mit kezdeni a 100-as oktánszámú benzinnel?

Figyelt kérdés

Olvastam egy cikket egy eléggé megosztó témáról a prémium üzemanyagokról.

A cikkben azt írja, hogy 95-ös prémiumot minden autó esetén érdemes kipróbálni, mert kipucolja a motort, ami csendesebben jár, stb.....

Aztán kitér a 100-as oktánszámú prémiumokra, ahol leírja, hogy ott csak akkor érdemes kipróbálni, ha az autó azt feltudja használni, különben több kárt okoz(hat), mint hasznot.

De honnan tudom, hogy az autó képes-e "kezelni" a magasabb oktánszámú benzint ?

100-ast nem szeretnék tankolni, nagyon drágának tartom, max a "felturbózott" 95-öst.

Csak kíváncsi vagyok, hogy mégis honnan lehet tudni, hogy érdemes akár 100-ast is tankolni bele ?

2018. máj. 17. 20:57
1 2
 11/18 D. Brasco ***** válasza:
63%
Tulajdonképpen nincs is olyan utcai auto,aminek a gyári specifikációja 100-as benzint ír elő,még amg mercik meg m-es bmwknél sem!Altalaban 98 a max amit gyár megad!De mint látható a sok adalék meg kitisztíccsa király mind ezt tankolja hogy aztán az összes olyan autós közhelyes baromságot fel tudja sorolni mint a 7-es!
2018. máj. 18. 09:00
 12/18 anonim ***** válasza:
32%

Wikipédiáról: Az oktánszám, kompressziótűrés, a benzin nyomástűrésére, illetve öngyulladására vonatkozó mérőszám.

Mit jelent ez? Azt az értéket, hogy milyen könnyen tud magától, szikra nélkül robbanni. Minél nagyobb a szám, annál nehezebben. A teljesítményhez semmi köze.

Kihegyezett motoroknál, amiket gyárilag 100-as oktánszámra terveztek kötelező ilyet tankolni, mert a gyengébb oktánszámú üzemanyag idő előtti robbanása kárt okozhat a motorban.

Olyan autóknál, amiket 95-re terveztek, nyugodtan lehet 100-ast tankolni. Semmi különbség nem lesz a motor járása és a teljesítményben sem.

Ellenben az nem mindegy, hogy milyen 95-öst tankolsz, mert a kutak más fajta adalékokat tesznek hozzá. Próbáld végig a környéken lévőket, neked melyik válik be legjobban.

2018. máj. 18. 09:21
 13/18 anonim ***** válasza:
27%

John McLane:

"Ha a motorvezérlő 100-as benzinnél kopogáshatárra tudja állítani a gyújtást, az azt jelenti hogy a 95-össel non stop kopogáshatáron vagy a fölött jár a motor a 92-essel meg el is tekerednek a hajtórudak?

Vagy ezekben a benzinmotorokban 18-20 baros kompressziós végnyomás van? :D"

Aminek 18-nál kevesebb kereke van, és nem öngyújtós a motorja, abba nem kéne belebeszélni, mert szarul fogsz kijönni belőle.

Tudod, a benzinmotorok nagy részénél már van olyan, hogy kopogásérzékelő. Addig növeli az előgyújtást, ameddig ez a piezoelektromos érzékelő nem kezd kopogásos égést detektálni, olyankor visszább vesz az előgyújtásból. Épp úgy a lehető legnagyobb értékre állítaná mosóbenzinnél, mint metanolnál (ez utóbbi ugyan mindent tönkrevágna az üzemanyagellátó rendszerben, de a példa szempontjából mellékes).

Szóval ezzel a kamionoshumort tükröző okoskodással csak egy szép nagy öngólt lőttél, látszik hogy beszélni bármiről tudsz, de tudásod az valójában baromi kevés van.

Most mondjam azt hogy mindenki kamionosnak születik, csak van aki továbbtanul?

2018. máj. 18. 09:23
 14/18 anonim ***** válasza:
72%
nekem picit kevesebbet eszik, és határozottan simábban jár a motor, nagy fordulaton jobb a hangja. vagy az adalékolás miatt, vagy csak a 95-ös szarabb a kelleténél, és 100-as ként adnak normális minőségű benzint.
2018. máj. 18. 10:09
 15/18 anonim ***** válasza:
67%

13: A kopogásérzékelő nem arra van, hogy a gyári előírásnál jobbhoz igazítsa az előgyújtást, hanem a rosszabbhoz, hogy megvédje a motort a kopogásos égéstől.

Egy hétköznapi motor mechanikailag nem tudja kihasználni a 100-as oktánszámot, mert nincs akkora kompressziója. Ha megvan az előírt oktánszám, onnantól a motor maximális előgyújtással működik.

2018. máj. 18. 10:21
 16/18 anonim ***** válasza:
45%

Azért van baj a fejekben, mert a sok fotelszerelő azt hiszi, ha csökkented az előgyújtást akkor a benzin előbb utóbb öngyulladással fog távozni a kipufogón.

Ez egy marhaság. Még a 95ös benzin is kibírja egy mezei otto motor 13-14 bar-os végnyomását. Nem fog öngyulladni. Inkább tönkrebassza a katalizátort.

Ergó a kopogásérzékelő sem fog semmilyen infot adni az ECU-nak. Az csak biztonsági okokból van beépítve. Az előgyújtást a főtengely és a vezérműtengely szöghelyzetjeladók jeleiből számolja. Plusz a változószelepvezérlés jeladóiból, ha van benne egyáltalán.

Másfelől pedig a motornak fingja nincs arról hányas oktánú benzin van benne. Ha egy 98as motor 95öst kap, és nem jön létre kopogás (az esetek 90%-ban nem) akkor ugyanúgy használja tovább a 98as benzinre kalkulált gyújtási algoritmust.

2018. máj. 18. 11:09
 17/18 anonim ***** válasza:

"Aminek 18-nál kevesebb kereke van, és nem öngyújtós a motorja, abba nem kéne belebeszélni, mert szarul fogsz kijönni belőle."

Gyenge volt.

"Tudod, a benzinmotorok nagy részénél már van olyan, hogy kopogásérzékelő."

Persze, tudom van a polcon pár darab :)

"Addig növeli az előgyújtást, ameddig ez a piezoelektromos érzékelő nem kezd kopogásos égést detektálni, olyankor visszább vesz az előgyújtásból. Épp úgy a lehető legnagyobb értékre állítaná mosóbenzinnél, mint metanolnál (ez utóbbi ugyan mindent tönkrevágna az üzemanyagellátó rendszerben, de a példa szempontjából mellékes)."

Ezt is tudom.

"Szóval ezzel a kamionoshumort tükröző okoskodással csak egy szép nagy öngólt lőttél, látszik hogy beszélni bármiről tudsz, de tudásod az valójában baromi kevés van."

Köszi, ez hízelgő. Ha ahhoz is hozzá tudok szólni akkor már kamionos (is) vagyok. ( mi minden lennék még ha ez a politika rovatban zajlana? )

"Most mondjam azt hogy mindenki kamionosnak születik, csak van aki továbbtanul?"

Ezt én rendőrrel ismertem. De mondd csak, a felvetett kérdésekre miért nem válaszolt, tanult barátom? Látom a rizsa és a mellébeszélés az megy de a lényeg lemaradt - amire furcsamód utána rögtön tudtak válaszolni :)

A személyeskedés és a bullshit helyett szívesen olvasnánk azt is, hátha tanulunk valami újat :)

2018. máj. 18. 23:55
 18/18 anonim válasza:

[link]

Video az üzemanyagok-ról, talán segít valakinek...

2021. szept. 21. 00:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!