BMW e36 vagy Fiat Grande Punto?
BMW tökéletes állapotban van, 1998-as.
2000ccm, 150 le.
Fiat Grande Punto 2007-es. 1.4-es motor, és ha jól emlékszem 95 lovas, vagy kevesebb picivel, passz.
Tudom két különböző kategória, de ez a kettő nagyon megfogott, annyira szépek külsőleg, a forma stb.
A kérdés melyik megbízhatóbb, biztonságosabb, melyik olcsóbb fenntartani, alkatrész árak miatt is kérdezem meg hasonlók.
A fogyasztás most úgy annyira nem lényeges.
Haverom 4 éve adta el a 20 éves BMW-t. Egy évet volt nála 1 millát költött rá, és nem kicsit bukott mikor eladta.
Egy 20 éves kocsi már rohad, ahogy az ő autója is alúl szét volt rohadva.
A puntó nem a szívem csücske, mert az se a legjobb verda, de kevesebb meglepetés lesz vele.
Nekem van 2007 Fiatom (stilo) is és E36 320i is.
A Fiat a mindennapos szaladgálásra van Bp-n , a BMW hétvégi, nyári autó.
Az élményfaktort mondanom sem kell.Jó a Fiat is, de e hat henger, az hat henger 20 évesen is.
Mivel a Fiatot többet használom , azt is rövid távokon, a Fiattal több gond volt.Alkatrészek drágábbak, mint az E36-hoz , a BMW egyszerübben szerelhetö is.
Biztosnágról nem tudok nyilatkozni, (kopp-kopp) , de az E36-nak nem volt jó töréstesztje...10 év felett eleve már nem várható el egy légzsáktól , hogy kinyiljon.
Ha nem sokat mész , és nem Bp belvárosában tervezel kocsikázni, akkor BWW.
Ha napi szinten használod , nyúzod az aztót, akkor Fiat.
De ha már feltetted a kérdést, úgyis BMW lesz.
El kell felejteni a 20 éves kocsik vásárlását, már, ha napi szintű használatra szánod. Ahogy írták, egy 20 éves BMW-t az ember hobbikocsinak vegyen, amivel hétvégén elugrik egy kicsit kocsikázni. Persze a fiat punto sem mai gyerek, az is 11 éves, de inkább az.
Fiat megbízhatóbb, már abból adódóan is, hogy 10 év különbség van a kettő között, ebből következik, hogy a fenntartása is kedvezőbb lesz. Lehet, hogy drágábbak az alkatrészek, de, ha egy karbantartott példányt fogsz ki akkor messze nem kell majd annyit ráköltened mint akármelyik 20 éves kocsira. Fiat, egyértelműen, ha pedig megengedheted megadnak akkor a későbbiekben egy BMW-t hétvégi kiruccanásokhoz.
Nem tudom, megszületett-e már a döntés, de leírom, amit a BMW-ről egy E36 325i Coupe tulajdonosaként tudok, és amit a Fiatról tudok mondani - barátnőmnek volt egy 2008-as példánya, 77 lóerős 1.4-es nyolcszelepes benzinessel.
Kezdjük a Fiattal.
2007-ben egyszerre gyártották a 2. És 3. Generációt is - nem mindegy, melyiket veszed. A harmadikat a mai napig árulják. Ez az autó kiforrott, megbízható, de az olaszos dizájnon kívül semmit nem tud, amiért lehetne nagyon szeretni, mint autót. Én akkoriban csak a BMW-t hajtottam, ezért néha kisebb utakra én is inkább a Fiatot használtam. Nem tudom, ez ugyanaz a motor-e amire te gondolsz, de ez a motor városba elég volt, pályára nagyon kevés, mosolyt nem fog okozni semmivel. A kocsi belső tere átlagos, az anyaghasználat átlagon aluli, ott már nem érződik a kocsi külsejének szépsége. Hely van, viszonylag praktikus, amit az ember elvár egy ilyen autótól, az megvan benne. Megbízhatósága példás volt nálunk, újkorától 2 évvel ezelőttig barátnőm használta, nem volt vele soha nagyobb probléma, pedig dugóban, Budapest belvárosában volt napi szinten nyúzva, és ha néha én is beleültem, koppant sokszor a gázpedál a padlón, hogy elérjük a forgalom tempóját :)
És akkor most a BMW.
Nekem volt már E36-ból fél évig Sedanom is (M50b20 motorral), és most van egy m52b25 325i Coupe típusú fenevadam közel egy éve.
Amit tudni kell: ezek a hathengeresek tényleg nagyon strapabíró szerkezetek, HA megkapják, ami kell nekik - ezen van a hangsúly: megelőzés kell, nem megvárni a bajt. Amire különös hangsúlyt fektetnék, az a rozsda: az E36 minimum 20 éves kocsi, és még ezen felül is szeret rohadni. Tornyokat, kerékjáratokat, küszöböket kell nézni, semmilyen autót nem veszünk anélkül hogy megnéznénk alulról, E36-ost meg végképp nem! Fontos még, hogy a hathengeresek hűtése nem az igazi. A vízpumpa gyárilag műanyag (érdemes azonnal lecserélni jobb minőségű utángyártottra azonnal, ha még nem történt meg), el tud törni, és az egész hűtőrendszer önmagában megbízhatatlan - nézd meg, mennyi idő, mire alapjáraton, hidegen felmelegszik a motor. 8-10 perc alatt már középen kellene lennie a mutatónak. Ha hidegebb, rossz lehet a hűtőradiátor, az is gyenge pont. Kicsit járjon a motor, esetleg a tesztkör után nézz bele, ha találsz valahol a hűtőrendszer mentén folyadékot, akkor valahol baj van. A tesztkörön a hátsó futóművet figyeld, vannak-e hangok. Ha kopog, zörög, az rossz jel. Utólag beszerelt sperrdiffiset nem vennék, azokat biztosan hajtották keresztbe.
Azért írtam ennyit a BMW-ről, mert ha szereted az autókat, azt fogod megvenni, és habár elvileg tökéletes amit kinéztél, én is néztem már 'tökéletes' 28i Cabriot 1,2 millióért, az alja szét volt rohadva amikor megnéztem. Viszont előre szólok: 20 éves autó, nagyon nehéz szépet találni, sok az importált visszatekert példány. Érdemes rászánni a pénzt a vételre, és számolni azzal, hogy fogod szervizelni, gyakran és nem mindig olcsón. Ja, igen: NE VEGYÉL AUTOMATÁT. Horribilis a javítás, és amúgy is kézivel az igazi.
Összegezzük tehát.
FIAT
Pro: megbízható, olcsón fenntartható, kedvező fogyasztás, praktikus
Kontra: nem élvezetes, kategóriájában középszerű, belül unalmas és hétköznapi
BMW
Pro: szerethető, élvezet vezetni, a sedan praktikus, szép külső, későbbi évjáratoknál akár komoly felszereltség, értéke növekszik!
Kontra: 20 éves vagy idősebb, igényes, sportos futómű + magyar utak = gyakori karbantartás és ingyenes vesekő kiszedés, alapvetően magas szervizigény, gyenge kínálat
Utolsó személyes tanácsom: gondolkodj.
Mire fogod használni, és mennyire gyakran? Ha minden nap használod, legyen a Fiat, és a BMW majd egyszer második kocsinak.
Mi fontosabb neked: az, hogy az autóra lehessen mindig számítani, vagy az, hogy minden vezetés egy élmény legyen?
Hol használod? Autópályára a Fiat kevés lesz, a BMW valamivel jobb, bár az is ötgangos.
Sok sikert, bárhogy is döntesz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!