Féktárcsát/betétet mikor kell cserélni egy 2014-es skoda octavián?
A csere esedékessége a tárcsa kopásán múlik. Szinte sosem kopik egyeneletesen, leggyakoribb jelenség a "vállasodás", amikor a tárcsa kölső pereme kevésbé kopik, így egy magasabb ívet alkot, kilép a tárcsa síkjából. Amint ez a perem eléri a féknyerget, azonnal cserélendő a tárcsa, ezért nem szokás kivárni. Ez az első tényező.
Hogy mikor éri el függ a betétvastagságtól is, így egy új betét esetén előfordulhat, hogy a tárcsavastagság az a paraméter, ami miatt cserélendő. Ez a második tényező.
A névleges és minimális tárcsavastagság adatokat az ELSAwin nevű gyári progrmban éredemes kikeresni.
Itt egy példa mk2-es Octaviára (tehát nem mk3, mint amire a kérdés vonatkozik):
A lényeg, hogy elöl kb 3, hátul kb 2mm az engedélyezett, maximális kopás.
Harmadik tényező a tárcsa általános állapota barázdáltság, egyenetlenség szempontjából. Leginkább csak egy szakavatott szem tudja megmondani, hogy ilyedtén cserélendő-e a tárcsa. Természetesen extrém deformációknál laikusnak is feltűnhet, hogy valami nincs rendben.
Nekem is ilyen van (2014), amikor felraktam a téli gumikat (kb. 100e km-nél) megmértem a betétet és a tárcsát, és nagy meglepődve arra jutottam, hogy lehet, hogy ezen a tárcsa hamarabb fogy el...
Nemrég voltam (más ügyben) szervízben, megkérdeztem a srácot, és azt mondta, hogy eddig az összes 3-as octaviánál amin féket csinált, mire elkopott a betét, cserélni kellett a tárcsát is - viszont ő is mondta, hogy a gyári cucc ki szokott tartani 120-150e km-ig.
Az első tárcsa hűtőbordás, míg a hátsó tömör. Előbbi valamivel bonyolultabb.
A különbség abból is adódhat, hogy Bárdinál akkora hasznot tesznek rá, amennyit nem szégyellnek és csak bizonyos vásárlás után adják azt a kedveményt, amit mások rögtön adnak (akár -40%).
Nézd meg itt is pontosan ugyanazon tárcsák árát:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!