Mitől van az, hogy nem lehet lükfercbe (tolatni), berakni időnként az autót?
valahogy úgy magyarázta az oktatóm, h a fogaskerék más szögben van mint a többi, és ezért nem akadnak rögtön össze.
(nem túl szakszerű, tudom. ennek két oka lehet. 1,h nő vagyok, és régen tanultam vezetni 2, h nő vagyok, és ilyen primitíven magyarázta az oktatóm :) )
olyankor én úgy szoktam h kuplung fel ,majd újra benyom, és rükvercz...és akkor megy :)
Hátramentet vagy rükverc (Rückwärts volt eredetileg). Az oka az, hogy az autó előremeneti fokozatai ferdefogazású, állandóan kapcsolódó, szinkronizált fogaskerekekkel hajtanak. Vagyis a fogaskerekek állandóan együtt pörögnek, te csak azt választod ki, melyik fogaskerékpár legyen egyszerre mindkét tengelyen rögzített. A hátramenet viszont egyenesfogazású, szinkronizálatlan és tolókerekes kapcsolású, tehát van két (na, jó, hátramenetnél pont három, de most elég lesz kettő is) fogaskerék, amelyek közül az egyiket tologatod és úgy "akasztod össze" őket, akkor kapcsol. Ha a fogaskerekek úgy állnak, hogy nem tudnak kapcsolódni, akkor hiába erőlteted, nem fog menni. Ilyenkor fel kell engedni a kuplungot, a bemenőtengely elfordul a fogaskerékkel együtt és próbálkozhatsz újra.
A másik probléma a váltó rudazatának vagy bowdenjének rossz beállítása lehet, ilyenkor a hátramenet tűnik el elsőként, mert az a kapcsolási séma legszélén található, tehát ott kell a legtöbbet mozognia a mechanikának.
A válasz írója 92%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 11:33
Jó ilyeneket olvasni, még akkor is, ha eredendően maga a probléma nem érdekelt volna ilyen mélyen, csak a megoldása (amit én a dupla kuplunggal szoktam kivitelezni).
Köszi!
"Én ilyenkor kiengedem a kéziféket, ezzel kicsit mozdul az autó.Gondolom ilyenkor valami történhet"
Ez zseniális :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!