Van ertelme a valto olaj cserenek?
Van egy 2010-es Lancia Deltam.
Az auto valtoja kicsit zorog (egyutt lehet vele elni, de engem kifejezetten zavar).
A jelenseg a kovetkezo: ha be van nyomva a kuplung akkor nema, ha nincs akkor kicsit hallani ilyen csapagyas zajt. 3mas es 4es fokozatban kicsit hangosabb, de pl 6osban nem hallom. Az auto manualis valtos. A kerdesem az, hogy vajon segithet ezen egy valtoolaj csere, vagy hulyeseget kerdezek? Koszi
Nyelestengely csapágyra tippelnék a leírás alapján, ahhoz viszont szét kell szedni a váltót.
Nem a kuplunggal van baj, váltó lesz
Engem is megszopatott anno a Zsiguli, mert szép lassan elengedte az olajat a váltóból. Sose volt alatta olajfolt, gondolom melegen menet közbe csöpögött el az évek alatt. Mikor szétszedtem kevesebb mint fél liter jött le belőle, az is olyan volt mint a takony. Egy tisztítás, tömítéscsere és friss olaj után teljesen más hangja lett az autónak.
Lehet a kuplungot kéne megnézned, a kinyomócsapágy szokott elhalálozni és az adhat furcsa hangokat, de egy váltóolaj cserével sem ártasz neki.
A kinyomócsapágy akkor "dolgozik" ha benyomod a kuplungpedált. Ilyenkor a szerkezetnek feszül és mivel az rugós, nem feszíti rá a tárcsát a lendkerékre.
Ha kiengeded a kuplungot a csapágy eltávolodik és semmihez nem ér hozzá, nem ad ki hangot. Egy kivétel lehet, ha rosszul állították be csere után és picit hozzáér kiengedett kuplunggal is, de ilyenkor a hang nem függ a sebességi fokozattól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!