Ausztriában tényleg tilos fedélzeti kamerát használni az autóban?
Többeknek írom az olvasottak nyomán. Természetesen a kérdezőnek is.
Az osztrákok a google kocsiját sem engedték dolgozni. Egy ideig készültek felvételek, de meg kellett semmisíteni.
Az indoklás ugyanaz, mint a DashCam esetében is. A magánszféra védelme.
A kamera kártya nélkül semmire sem jó. Magyarországon szabályozatlan. Nincs tiltva, tehát lehet a kocsiban, használható is. De itt is tekintettel lenni a magánszférára, azaz a felvételeket tilos közzétenni. Ennek ellenére lehet látni a neten ilyen felvételeket.
Bíróság figyelembe veszi baleset esetén. Olyan változatok is kaphatók, amelyeket a felhasználó nem tudja manipulálni, rögzíti a pontos időpontot, helyet, sebességet is a képek mellett. Mint egy fekete doboz. De az egyszerű kütyük információszegény képe is perdöntő lehet.
Nálunk egyébként bizonyítékként a jogsértő módon készült kép és hangfelvételt is elfogadják, s nem is jár érte büntetés. Az osztrák gyakorlat más lehet, főleg azért, mert a jogellenes használatra nem konkrét bűncselekmény bizonyítására készül.
Az egyik legjobb navigációs készülékeket gyártó cég új sorozata kamerát tartalmaz. Az útvonaltervezés mellett ugyanis a biztonság is fontos szerepet kapott. A kamera nem csak mint néma szemtanú működik, hanem figyelmeztet az eszköz a sávelhagyásra, kis követési távolságra, gyalogosokra stb. Ehhez a kamerát is használja.
Leragasztani lehet, kiszerelni nem, hiszen része a navigációs készüléknek. Aligha büntet érte a rendőr.
"A vitás esetekről nem is beszélve, pl. mikor dombon piros lámpánál visszagurulnak és neked jönnek. Az első csak behazudja, hogy ő nyugisan állt és te mentél neki hátulról. Sosem fog neked hinni a rendőr, csont nélkül beveszik."
Nekem volt olyan esetem, hogy egy augusztusi délután, full napsütésben, nyílegyenes sík úton megálltam egy kocsi mögött a pirosnál. Az meg elkezdett tolatni és mielőtt még reagálni tudtam volna, nekemjött. Na, ott aztán senki nem foghatta rám, hogy én hibáztam. Ha nincs fedélzeti kamera, egy ilyet ki nem magyarázol. (szerencsére az illető ott elismerte, hogy ő a ludas)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!