Jogosan akadhattam volna ki? Nem én lettem volna a hibás ugye?
Volt még szeptemberben egy érdekes szituációm. (KÉP)
Én vagyok a piros autóban.
Kanyarodnék balra. Beljebb sorolok szépen, hogy aki jobbra akar menni az elférjen. Szétnézek.
Balról OKÉ!
Jobbról, jön egy autó (KÉK)
Mivel oda akar menni ahova én és ugye nagy ívben kell előttem kanyarodnia és látja, hogy nem jön semmi így elenged. Amikor jelzett, akkor a bal oldalt ellenőriztem, hogy jó még-e. Szóval kicsi fáziskéséssel észrevettem és mentem volna ki, de a mögötte lévő FEKETE autós nem akart várni nagyon sietett, így jobbról kikerülte az engem elengedő várakozó KÉK autóst. Csak akkor vettem észre, amikor kikanyarodtam és előbukkant a kék mellől. Kicsit be is szartam, szerencsére nagy gázzal indulok így elég gyors voltam meg nem fordultam akkora hű de nagy ívben így a fekete autós lassítani tudott. Lehet sok volt a két autó között de nekem kevésnek tűnt, meg akkora lendülettel jött. Biztos ő is meglepődött, mert a kéktől ő se látta..
Na de ha összekoccanunk joggal háboroghattam volna nem?
Jobbról nem előzi ki a várakozó autóst, meg amúgy sem előzünk jobbról...
"Jobbról nem előzi ki a várakozó autóst, meg amúgy sem előzünk jobbról..."
Amint a KRESZ is mondja, kivéve a balra bekanyarodni szándékozó autót (sőt ezt csak és kizárólag jobbról szabad előzni). És mivel volt hely (hiába nem párhuzamos közlekedésre alkalmas út), így a fekete autóval szemben nem volt elsőbbséged (a kék hiába mondott le az övéről). Fel kell mérned ilyen helyzetben, hogy meg tudják-e jobbról előzni a balra kikanyarodó autót. Ha a kék helyében vagyok, én eleve el sem gondolkodok a kiengedéseden ha vannak mögöttem, mert balesetveszélyes helyzetet teremtek.
"Na de ha összekoccanunk joggal háboroghattam volna nem?
Jobbról nem előzi ki a várakozó autóst, meg amúgy sem előzünk jobbról..."
Nem háboroghattál volna, hanem inkább csöndbe kellett volna maradnod. Amúgy pedig balra kanyarodó járművet lehet jobbról előzni, nem tudom ez mióta új...
Viszont ugye, 20 emberből 19 tuti kapásból kimegy, ha elengedik. Én igazából nem is láttam, hogy mögötte van csak azt, amikor már előzte ki jobbról és ott volt a semmiből. Lehet nem új de akkor is ritka és szerintem elég bunkó dolog jobbról kielőzni a balra kanyarodót.
Balesetveszélyes, na meg nem bír várni 5 másodpercet? Szerintem igazából ő se látta, hogy én kikanyarodtam.
Érdekes szituáció lett volna ha összekoccanunk.
Akkor ezek szerint mind3an ludasak lettünk volna
Én, mert nem figyeltem és nem tudtam, hogy jobbról kielőzheti még ha el se fér
Az elengedő autós, mert nem vette figyelembe a mögötte lévőt és ha tisztában van a KRESZ-szel akkor tudhatta volna, hogy balesetveszélyes
És a mögötte lévő fekete autós, mert türelmetlen volt és nem figyelte, hogy engem elengedett és már elindultam kifele. Mert ugye ilyen helyzetben normális autós mit csinál? Megvárja amíg az előtte lévő bekanyarodik.
Hiába magyarázod a bizonyítványod, ha koccantok te vagy a hibás. slussz, ez vagy tetszik, vagy sem. Téged hiába engednek el attól még meg kell győződnöd, hogy valóban mehetsz-e és elsőbbséget adsz-e a védett úton közlekedők részére.
"Akkor ezek szerint mind3an ludasak lettünk volna "
Nem. A ludas csak te lettél volna, senki más nem volt szabálytalan.
"Akkor ezek szerint mind3an ludasak lettünk volna "
El kell hogy szomorítsalak: te lettél volna a hibás.
Óvatosan kell bánni ezekkel a helyzetekkel. Egy másik példát hoznék fel: hiába mondd le az elsőbbségéről a kék autó, ha balról pedig érkezik egy sárga. Abba se rongyolhattál volna bele csak azért, mert a kék elengedett téged.
"Írtam, hogy Balról jó volt."
Példaként írtam. Ugyanúgy te vagy a hibás mindkét esetben. Mégpedig azért, mert nem adtad meg az elsőbbséget a védett úton haladónak. KRESZ szerint szabályos elhaladni a balra kanyarodó mellett jobb oldalon, ha arra van elég hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!