Léghűtéses motor mennyire használható városban?
Teljesen nyugodtan lehet városban is használni semmi baja nem lesz, úgy vannak ezek megtervezve, hogy lassú tempónál is elegendő legyen a hűtése. Nekem egy T100-am van, 2011-es ami szintén léghűtéses, egyedül egy olajhűtő radiátor van rajta.
Ha nem folyamatosan teljes gázon van használva semmi gond nem lehet.
Ha kicsit visszanézel az időben, korábban szinte csak léghűtéses motorok voltak milliószámra a világon.
És működtek sok-sok évtizeden át. ;)
Az üzlet, a üzlet. ;)
A gyárnak sok mindent megéri túlbonyolítani, újítani, kísérletezni, valahol ezzel is növelheti az árat.
Amúgy sokkal csendesebb a vízhűtéses blokk.
A túlmelegedés -egyik- jele:
nagy gáznál a motor hangja hirtelen elvékonyodik, és beáll, mint a beton. Dugó megragad, lánc megáll, blokkol a hátsókerék, és........ repül a motoros. :(
Ehhez azért sokáig és erősen kell terhelni a motort.
Másik meg a környezetvédelem, a pontos technikai részleteket nem tudok, de például a T100-asom utódja is már vízhűtéses és a környezetvédelmet jelölték meg szempontnak.
Gondolom a károsanyag kibocsátások másként alakulnak, bár egyébként fizikai szempontból elvileg a léghűtéses motorok magasabb üzemi hőmérséklete ideálisabb a motor szerkezeti elemeinek, de ezt is csak úgy hallottam.
Egyébként a modern gépeken már van külön szenzor rá, mondjuk az általad említett típussal nem találkoztam még, de csodálkoznék ha nem lenne rajta visszajelzés a hőmérsékletekről. Az meg időben jelez ha melege van a blokknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!