Hogy számolhatom ki hogy egy bizonyos autó km-ként hány liter üzemanyagot fogyaszt?
Megnézed, hogy az adott út alatt hány litert ment.
Megtett 748km-t.
Elfogysztott 70 liter benzint.
70/7,48 = 9,358 liter/100km
Tudod, hogy mennyi üzemanyag ment a tankba?
Le bírod olvasni a műszerfalról hogy hány kilométert mentek?
Na, akkor liter osztva kilométerrel.
Ennyire bonyolult. ;)
Miért, különben hogy tervezted? Kívülről jól megnézed?
Akkor nézd meg a gyári adatot. Annál pontosabb tesztelés nélkül nem lesz. De mivel egy "sportautó" fogyasztása a vezetési stílustól függően lehet 10-100 liter / 100 km elég értelmetlen a dolog.
versenyautót kérdezel? Mégis milyet? F1? Rali? Pályaautó? Ferrari, Suzuki? És mit gondolsz, hogy lehet kiszámolni, ha sem a megtett km-t, sem az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét nem ismered?
Én tudom pár autóról fogyasztási adatot, 20 és 100 liter közötti értékek.
A végeredmény szempontjából teljesen közömbösek ezek a "egy bizonyos autó" és az "egyes versenyautó" jellegű homályos utalások.
Minden fogyasztás kiszámításához csak az említett két adat kell.
/akár WRC, akár Pistabácsis-Dacia/ ;)
Lehet rá képletet írni, de nem te leszel az aki ezt felírja meg nem is én.
Amitől függ: teljes tömeg, aerodinamikai koefficiens, gördülési ellenállási viszonyszámok, furat, löket, hengerek száma, keverékképzési arány, áttételezés, nyomatékgörbe, sebességgörbe. Utóbbi kettő miatt integrálszámításra van szükség ahhoz, hogy meg tudd mondani, hogy A-ból B-be haladva mennyit fogyaszt egy autó.
Ha flottul felírtad a képletet, a kiszámolt érték is csak közelíti a valósat (kopás, légsűrűség, stb.)
Amúgy minek neked ilyen képlet, házifeladat gépész szakon?
A színéből pedig nehéz lesz NO KOMMENT.
Aztán az sem mindegy milyen bizonyos kilométer.
A bizonyos autó adatai meg pláne nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!