Babetta 210 típusú motoromban szeretnék a világításnak (első-hátsó) egy egyenirányítást feszültség stabilizálással, mivel BA15S SMD led fényforrásokat vettem! Ez jó hozzá? Többi lent, kép mellékelve! Kondi adatai : 35V 1000 µf
Már régóta megszerettem volna csinálni, és találtam is egy régi bontott stabilizált 12 voltos adapter belsőt amire 12V 100mA volt írva!
A babetta világítás részén 13,1 volt-ot mértem alapjáraton váltóáramban!
Ha jól látom akkor Graetz-hídba kötött 4 dióda is lehet azon a panelon. Azzal egyenirányítod és a 7812 jelű stabilizátor IC kereken 12 V-ra stabilizálja a minimum 3 V-al nagyobb bemenő feszültséget. Vagyis 15 VDC bemenő feszültségtől lesz stabilizált 12 V kimenet.
Itt a stabilizátor IC bekötése:
Vagyis a bemenetére sem árt szűrő kondi, értéke nem nagyon kritikus.
1,5 A-t bír ez az IC (némelyik ugyanilyen tokozású csak 0,5 A-t vagy 1 A-t), annál nagyobb terhelésnél korlátozza az áramot. A LED fényforrásod is 12 V-os legyen.
Köszönöm a gyors választ és a linket! Csatoltam egy képet felül nézetből is!
A szűrő kondi milyen legyen a bemeneten? Mit ajánlasz?
Foglaljuk össze:
A generátor eredeti 13 voltos váltóját
- egyenirányítjuk
- stabilizáljuk és puffereljük (értsd: eldobjuk az 1/3-ad teljesítményt)
- majd bevezetjük egy áramkörne, ami alapvetően kb 3 voltról működik (a LED)
Bonyolultabb megoldásra nincs senkienk ötlete?
Esetleg 12v -> 230V inverter és e27 foglalatú LED lámpa?
Az a 7812-es tényleg 100 mA-es hűtés nélkül
A lámpa TÉNYLEG 1750 mA-t eszik meg (ha valóban 21W-os)
ÍGY nemnagyon lesz életképes a dolog.
Részemről ugyan egyenirányítanám a feszt, meg pufferelném is, de olyan lámpát szereznék, ami erről megy (vagy építenék áramkört)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!