Rendszám kismotorra, tuningolt kismotorok kiszűrése?
Ez az a készülék lehet amit pár éve teszteltek Somogyban is? Mert ha igen, akkor az kamu. Hazafele menet állítottak meg kismotorral és egy ilyen csipeszes végű csövet dugtak be pár centi mélyen a kipufogóba, ami egy kb. 20x30x15 centis dobozba torkollott. Volt az elején egy kijelző meg kb. 5 gomb. Miután "csatlakoztatta" a motoromhoz, megnyomott rajta pár gombot, megjelent 3 vízszintes csík a kijelzően, majd kb. 10 másodperc elteltével kiírta hogy 68,2 (a kijelző után a dobozon ott volt, hogy cm^3). Ezzel csak egy probléma volt, hogy a motorom gyári 50-es volt. Nagyon ragaszkodott a bírsághoz, de mondtam neki, hogy ott helyben szétszedem és lemérheti. Ez után is erősködött, hogy márpedig az annyi köbcenti és miután látta hogy elővettem a szerszámokat és elkezdtem szétbontani csak annyit mondott hogy jólvan, most elenged.
Utólag mondjuk gondoltam rá, hogy fel kellett volna vennem az adatait és bíróságra vinni az ügyet, lehet most sem próbálkoznának ezzel. De mondjuk ez lehet teljesen más eszköz (bár nem tartom lehetségesnek, hogy kipufogó nyomásból hengerűrtartalmat mérjenek, mivel ha mondjuk felmegyünk 50-ről 70 köbcentire azzal oké hogy nő a kipufogón kiáramló gáz mennyisége (már ha a be-és kimeneti "portokkal" is kezdünk valamit), de ha a kipufogót is hozzá alakítjuk, azaz növeljük a keresztmetszetet, akkor ugyanott vagyunk mint ahonnan kiindultunk. Meg mondjuk mi van a 4 üteműekkel? Azokon nem akarják használni? Mert ott aztán tényleg ahány típus annyi kipufogónyomás-érték, mivel a szelepvezérlés és a kipufogóméret (is) közvetlen hatással van rá). Egyébként lehetne számítani hengerűrtartalmat, de nem úgy hogy rányom valamit a kipufogóra. A pontos fojtások, keresztmetszetek, hengerfej kialakítás és még jó pár adat függvényében megoldható. Ajánlom figyelmedbe a GT-SUITE nevű programot. Ez egy szimulációs szoftver belsőégésű motorhoz. Rakj össze benne egy tipikus kétütemű motor, figyeld a kipufogó körüli paraméterek (pl. nyomást) és kezdj el változtatni dolgokon. Pl. kipufogó hossz, rés-keresztmetszetek, égéstér mérete/alakja ésatöbbi. Ha minden végigmész akkor látni fogod, hogy a már említett kipufogó körüli paraméterek minimum 10 belső szerkezeti elemtől fognak nagymértékben függeni és amíg ezeket ott az út szélén nem tudja mérni (vagy számítani), addig hengerűrtartalmat sem fog tudni számítani.
Egyszóval nem lehetetlen, csak nagyon valószínűtlen egy ilyen eszköz létezése. (Ha már mindenáron szétbontás nélkül kellene nekem űrtartalmat megállapítani, akkor szerintem valami röntgensugaras képalkotást választanék, azzal szerintem láthatóvá lehetne tenni a henger belső határait, abból meg már csak pár lépés és számolható a dolog.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!