Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Bizonyos esetekben a jobbról...

Bizonyos esetekben a jobbról "előzés" (kikerülés) miért elítélendő?

Figyelt kérdés

Ma felvettem egy kollégámat, mentünk dolgozni.

Az út nagy részét gyorsforgalmin tettük meg, viszont a gyorsforgalmi és a város között van körülbelül 6-7 kilométer, ami fogalmazzunk úgy, kritikus.Fejlesztésekre lenne szükség, mert gyakran bedugul, csak araszolnak az autók.Hely simán lenne még 2 sávra.

Ezen az úton a legtöbb fennakadást az egyik kereszteződésben a balra forduló autók okozzák, ugyanis szerencsétlenek nem tudnak lefordulni, mert olyan nagy a forgalom.Ezért, akár kilométeres sor is keletkezik.

Viszont a "ravaszabb" autósok, jobbról kikerülik a balra indexelő autókat, mivel van akkora hely,hogy erre lehetőség legyen.

Én is ezt szoktam tenni általában.

A kolléga általában vonattal jár, illetve csúcsidőben reggel 7-8 között hétköznap nem autózik erre.Emiatt nagyon megrökönyödött,hogy micsoda szabálytalan vagyok, meg nem-e az Ecserin vettem a jogsimat.Hát mondtam, többször nem hozlak el, ha még egyszer kritizálod a vezetési képességeimet.

2017. szept. 15. 17:33
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Na hát ehhez látni kellene az adott helyszínt is, de ugye a balra kanyarodó autó, ami megfelelően balra is húzódik kicsit, azt ki lehet kerülni természetesen ha van rá hely. Szép is lenne, ha minden balra kanyarodó autót meg kéne várni... Ez attól függ milyen körülmények vannak mellette.
2017. szept. 15. 17:37
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Balra kanyarodó autót, ha az áll, jobbról ki lehet kerülni szabályosan. A helyszín ismerete nélkül azonban ezt nem lehet így eldönteni.

Egyébként az, hogy a balra kanyarodó kocsisort jobbról kikerülöd, külön jó. Semmi értelme nem lenne beállni a sorba és ezáltal is növelni azt.

2017. szept. 15. 17:38
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezt semmi sem tiltja. De ha szabálytalan is vagy, az utasnak két lehetősége van. Vagy utasként viselkedik, vagy kiszáll.
2017. szept. 15. 17:39
 4/10 A kérdező kommentje:
Nincs külön balra kanyarodó sáv, ez egy klasszikus főút,viszont széles.A balra kanyarodók a terelővonalhoz közelebb húzódnak.Így még egy nagyobb autó is kitudja őket kerülni jobbról.
2017. szept. 15. 17:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen szabályos vagy.
2017. szept. 15. 17:46
 6/10 belapus ***** válasza:
Mutasd meg a kollégádnak a KRESZ 34. § (4) a) pontját.
2017. szept. 15. 18:07
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A kollégád egy tipikus okoskodó vasárnapi sofőr.

Ezt linkeld be neki:

[link]

"34. §

(4) Csak jobbról szabad előzni

a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;"

2017. szept. 15. 18:25
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Micsoda? Mit kéne csinálni, állni a belsőben a balra kanyarodó autó mögött, hogy 100 kilóméteres dugó legyen? :)) Az ilyen szuperokos kollégákat inkább hagyjad, hogy menjenek vonattal. Ahelyett, hogy megköszönné, hogy elvitted.
2017. szept. 15. 19:06
 9/10 anonim ***** válasza:

Mond meg a kollegádnak, hogy mozgó autót előzünk, álló

autót kikerülünk. Bár a KRESZ is jobbról előzést ír,

ami valójában kikerülés. Egyébként ezt bármikor meg

lehet tenni, ha van hozzá hely, mert így szabályos.

Még az lenne a jó, ha balról próbálná meg valamelyik

okos előzni a balra kanyarodó járművet. Élmény lenne

mindenkinek.

2017. szept. 15. 21:44
 10/10 pecsib válasza:
És ha valaki szemből balra kanyarodik, akkor nekem, a jobbrol előző/kikerülőnek, vagy a szemből érkező balra kanyarodónak van elsőbbsége?
2022. okt. 4. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!