Bizonyos esetekben a jobbról "előzés" (kikerülés) miért elítélendő?
Ma felvettem egy kollégámat, mentünk dolgozni.
Az út nagy részét gyorsforgalmin tettük meg, viszont a gyorsforgalmi és a város között van körülbelül 6-7 kilométer, ami fogalmazzunk úgy, kritikus.Fejlesztésekre lenne szükség, mert gyakran bedugul, csak araszolnak az autók.Hely simán lenne még 2 sávra.
Ezen az úton a legtöbb fennakadást az egyik kereszteződésben a balra forduló autók okozzák, ugyanis szerencsétlenek nem tudnak lefordulni, mert olyan nagy a forgalom.Ezért, akár kilométeres sor is keletkezik.
Viszont a "ravaszabb" autósok, jobbról kikerülik a balra indexelő autókat, mivel van akkora hely,hogy erre lehetőség legyen.
Én is ezt szoktam tenni általában.
A kolléga általában vonattal jár, illetve csúcsidőben reggel 7-8 között hétköznap nem autózik erre.Emiatt nagyon megrökönyödött,hogy micsoda szabálytalan vagyok, meg nem-e az Ecserin vettem a jogsimat.Hát mondtam, többször nem hozlak el, ha még egyszer kritizálod a vezetési képességeimet.
Balra kanyarodó autót, ha az áll, jobbról ki lehet kerülni szabályosan. A helyszín ismerete nélkül azonban ezt nem lehet így eldönteni.
Egyébként az, hogy a balra kanyarodó kocsisort jobbról kikerülöd, külön jó. Semmi értelme nem lenne beállni a sorba és ezáltal is növelni azt.
A kollégád egy tipikus okoskodó vasárnapi sofőr.
Ezt linkeld be neki:
"34. §
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;"
Mond meg a kollegádnak, hogy mozgó autót előzünk, álló
autót kikerülünk. Bár a KRESZ is jobbról előzést ír,
ami valójában kikerülés. Egyébként ezt bármikor meg
lehet tenni, ha van hozzá hely, mert így szabályos.
Még az lenne a jó, ha balról próbálná meg valamelyik
okos előzni a balra kanyarodó járművet. Élmény lenne
mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!