Milyen (hang) eszközzel állít félre a rendőr (autó)?
Arra az eszközre lennék kíváncsi, amit ha jól tudom "hápogónak" hívnak, amit a rendőr használ, ha pl félre akar állítani. Ha jól tudom, a gyári duda van rá lecserélve.
Hol lehet ilyet beszerezni ? NEM a szirénáról beszélek. Köszönöm.
Az az eszköz teljesen szabálytalan, a rendőr sem használhatja megállításra, csak a sok tájékozatlan már akkor bepánikol, ha rendőrt lát.
A rendőr csak és kizárólag a következő módokon állíthat meg gépjárműveket (KRESZ 6.§):
(2) Ha a rendőr a forgalmat nem útkereszteződésben irányítja,
a) a járművek megállítására
aa) karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést,
ab) menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-le mozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal;
b) a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból vagy motorkerékpárról, illetőleg rendőrségi helikopterről hangszórón keresztül adott, a követendő közlekedési magatartásra vonatkozó utasításának megfelelő módon kell az úton közlekedő jármű vezetőjének eljárnia.
A hápogtatott sziréna csupán a rendőr kényelmessége miatt van, kényelmesebb hátulról hápogni, mint megelőzni, és a fent leírt szabályos módon megállítani.
Nem törvényes beszerelni az autódba, ezért is nem írtam forrást.
Nem poén ezzel riogatni a többieket, mert egyszer valaki pofán vág.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!