KRESZ-ben hol van benne a rendőr-lámpa-tábla-útburkolati jel sorrendisége?
Tökjó kérdés. Kutakodtam benne, ezeket találtam, ami alapján az "erőviszonyok" kiokoskodhatók:
Rendőri jelzés:
(3) A rendeletben meghatározott egyéb közúti jelzések és a forgalmi szabályok csak annyiban irányadók, amennyiben a rendőr jelzésével nem ellentétesek.
Lámpa:
(9)34 Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja, a „Főútvonal” jelzőtábla, valamint az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzései nem irányadók.
Az útburkolati jelekről nem találtam hasonlót, lehet hogy a lámpa-útburkolat erőviszony nincs definiálva, csak az értelmezésben (ami egy rohadt hasznos kiadvány lehetett, de meg kéne venni egy antikváriumban)
A KRESZ könyvekben le van írva, rajzolva, elméleti oktatásokon tanítják az erősorrendet: rendőr - lámpa - tábla - útburkolati jel - szabály.
A KRESZ tanulásának, helyes alkalmazásának gyakorlatát általában nem a paragrafusok beidézésével tanítják, sőt azokat okkal kerülik, ugyanis nagyon sokszor a jogszabályok csak összezavarják a tanulót, több különböző helyen leírt jogszabály együttes alkalmazása is lehetséges egy egyszerű helyzetre.
6. § A rendőr jelzései:
...
(3) A rendeletben meghatározott egyéb közúti jelzések és a forgalmi szabályok csak annyiban irányadók, amennyiben a rendőr jelzésével nem ellentétesek.
9. § A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek:
...
(9) Ha a forgalmat fényjelző készülék irányítja, a „Főútvonal” jelzőtábla, valamint az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák jelzései nem irányadók.
A többi paragrafusba szedett szabályt nem keresem ki, de hidd el, a fent említett "erősorrendet" nem ok nélkül tanítják, ott van az a paragrafusokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!