Lámpafólia engedélyezett?
Egyszer kérdeztem egy fóliázott lámpás autó tulajdonosától, hogy milyen lámpái vannak, mert tetszik (sötétek voltak).. Ezt a választ kaptam: ,,Szia!
Ezek gyári lámpák, csak be lett fóliázva.Perforált fóliának hívják, azzal lett behúzva.Az előnye hogy a lámpa nem veszít a fény erejéből.A neten utána tudsz nézni ennek a fóliának.
Üdv."
Nem engedélyezett,és szerencsére büntetnek is érte rendesen,NKH jelenlétében meg a forgalmit is bukod.
Jobb esetben ott helybe lekapartatja a veled a rendőr.
És nem,nem kár érte,baromira nem menő,cserébe balesetveszélyes.
Háhh, akkor engem most szidni fogtok rendesen...
A pótféklámpán és a ködlámpán kívül minden lámpa sötétített. A hátsó ablakban lévő pótféklámpából kiszedtem az izzót, hiszen a sötétìtebb ablak nem takarhatja (problem solved :D), így csak a szárnyon lévő világít.
A ködlámpára lehet rakok majd egget, meglátom :)
lehet kapni gyárilag sötét lámpákat (pl. black hella) ezekért nem szólhatnak a rendőrök, ha viszont látják rajta hogy fóliázva van, vagy lekaparhatod és/vagy hazaviszel egy kisebb csekket, vagy ahogy manapság állnak az ilyenekhez elveszik a forgalmid. én is ismerek olyat aki egy éve tiszta feketére fóliázott lámpákkal jár, sokan fóliázzák és próba cseresznye. de ha megbüntetnek érte, mi szóltunk.
u.i.: nekem is volt. :)
"lehet kapni gyárilag sötét lámpákat (pl. black hella) ezekért nem szólhatnak a rendőrök"
De,igenis szólhatnak érte,ugyanis vagy gyári fényszóród van,vagy nem gyári,ami szerepel bejegyzésként a forgalmiban.
Ilyen E számokkal,meg műbizonylatokkal kár is próbálkozni,mert attól még nem legális.
Az E szám itthon semmit se ér magában,ahogy a műbizonylat is csak bizonyos átalakításoknál elég (ablak fólia B oszlop mögött),le kell műszakiztatni,és be kell jegyeztetni az új forgalmiban.
Komolyabb átalakításoknál pedig engedélyeztetés és NKH vizsga is kell.
Röviden: fólia egyáltalán nem oké; az anyagában színezett búra oké, ha van rajta "E-jel"
Hosszabban:
A mi Köhém rendeletünk ugyanúgy fogalmaz ebben a kérdésben, ahogy a 76/756/EGK irányelv írja:
A lámpák által kibocsátott fények színe
Nem a lámpabúra színeit írja elő, hanem a látható fényeket. Az "E-jel" önmagában egy műbizonylat, ami azt jelenti, hogy megfelel a közúti közlekedésben való részvétel feltételeinek.
Ezért nem jó a fólia, mert az eltorzítja a fények színeit. És ezért jó az anyagában színezett lámpa, mert az úgy van legyártva, hogy jó legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!