Sebességváltáskor ha 3-ból 2-be váltok de kanyarodni szeretnék 2-es sebességben, átváltáskor kell gázt nyomni? Tanuló vezető vagyok.
Az oktató azt mondta, hogy 2-es sebességben kanyarodjak mindig. Ha 3-mas sebességben vezetek és azt mondják kanyarodjak balra vagy jobbra, és már látom az utcát, akkor lelépek a gázról, csökken az autó sebessége, átváltok 3-ból 2-es sebességbe, DE amikor átváltok, utána lépjek rá a gázra? Csak ezt azért nem értem, mert ha rálépek, akkor megint kicsit gyorsabban megyek, pedig kanyarodni fogok már.Ezt ti hogy csináljátok?
Megkérdezem az oktatót erről természetesen, de csak 1 hét múlva tudok menni vezetni.
Ezt elméletben sokkal nehezebb elmondani, mint gyakorlatban megtapasztalni. Én lassan 20 éve vezetek, de nem tudnám megmondani, hogy szoktam-e gázt nyomni ilyen szituációban. Sok mindentől függ, például hogy mennyire szabad előtted az út, van-e emelkedő, stb. Ha gyorsan akarsz kanyarodni, visszaválthatsz, és ahogy a kuplungot kiengeded, nyomod a gázt, hogy intenzívebben gyorsíthass ki.
Az a baj, hogy a tanulóvezetőkben még ez van, hogy ajjaj, kanyar jön, fékezzünk. Hármasban mentünk, váltsunk vissza kettesbe, de jaj, a gázt nehogy nyomjuk. Beveszed 10-zel a kanyart kettes alapjáraton, amit egyébként 30-40 között is be lehet venni hármasban anélkül, hogy vadbaromnak titulálna a többi közlekedő. Szóval elvesztek az ilyen részletekben, hogy nyomjam a gázt vagy sem.
Próbáld ki, rá fogsz jönni. Rutint kell szerezned, persze. Az előbbieket nem bántásból írtam, hanem csak mint jelenséget. A vezetést a tánchoz szoktam hasonlítani. Mindenkinek megvan a maga ritmusa. Van aki ügyesebb, van aki ügyetlenebb, de ha megvan a kanyarodás, fékezés, gyorsítás, váltások ritmusa, onnantól megy minden automatikusan. És persze mindenki másképp csinálja, mert erre nem csak egy recept van. Ja, és elsősorban az oktatódtól kérj tanácsot. Ha már ő tanít, a vizsgákig neki kell megfelelned.
Jó gyakorlást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!