Miért nem lehet új parkolójegyet venni, ha lejárt, és nem állok arrébb az autóval?
A parkolási díj elméletileg nem azért van, hogy csak úgy pénzt szedjenek (na jó azért is van), hanem szabályzó szerepe van.
A szabály szerint szabad új parkolójegyet váltanod ha lejárt, de a meghatározott idő (általában 3 vagy 4 óra) elteltével el kell hagynod a parkolóhelyet, hogy más is tudjon várakozni, és másik helyre kell állnod.
Viszont a gyakorlatban ezt nehéz ellenőrizni, és a legtöbb esetben nem is foglalkozik vele senki. Ha nem hagyod el a helyet a max. idő után, csak a többi autóssal szúrsz ki, más következménye általában nincs.
Miért ne lehetne?
Ennek csak annyi a lényege, hogy ne hagyják ott egész napra az autót. Mivel 4 óránként kénytelenek új jegyet venni.
Nincs ilyen szabály.
Vagy ha szerinted van, akkor mutasd meg, hogy hol van leírva.
Akkor a még jársz tanfolyamra , és vizsgakor addig ez a szabály.De én ilyen szabályról sosem hallottam.Tény,hogy a törvény nem ismerése nem ment fel a büntetés alól.De én mégsem hiszem ezt,hogy létezik.Ha valaki egész nap melózik,mint én is anno kőműveseket hordtam a Ladámmal.Az volt a lényeg,hogy mielőtt lejárna a parkolási idő maximum odaérjek az automatához és dobjak be pénzt újból,de nem emlékszem már mennyi volt a max idő,amit egyszerre kifizethettem.A gyakorlat az,ha a négy óra letelik,dobsz rá megint négy órát,de egy tapodtatott sem megyek az autóval.A lényeg,hogy legyen a szélvédő mögött az érvényes p.jegy.A kutyát nem fogja érdekelni,hogy mozdult az autó,vagy nem.
Az 1-es voltam.
A KRESZ-ben szó esik a korlátozott várakozási övezetekről:
"(4)260 Várakozást ellenőrző óránál munkanapon 8 és 18 óra, szombaton 8 és 14 óra között - ha pedig jelzőtábla [17. § (1) bek. e) pont] ettől eltérő időszakot jelöl meg, ebben az időszakban - csak az óra működtetésével és legfeljebb az órával jelzett időtartamig szabad várakozni. Lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos.
(5)261 Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos."
A fizető parkolás módjról pedig a helyi önkormányzat rendelete szól.
Ez pl. a budapesti, a mellékletben a korlátozott idejű zónákkal:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!