Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A hibrid autókat miért nem...

A hibrid autókat miért nem így tervezik?

Figyelt kérdés

Úgy tudom jelenleg a hibrideknél a tüzelőanyagos motor, és az elektromos motor is részt vesz a hajtásban, és a villanymotor max. 60-80km-re elegendő.

Miért nem úgy gyártják, hogy az elektromos motor telepeit folyamatosan töltené a benzinmotor, mint egy generátor, és csak az hajtaná az autót? Gondolom úgy már valóban keveset fogyasztanának, és a károsanyag kibocsátás sem lenne annyi. Olvastam, hogy egyes mai hibridek ugyanúgy megeszik az 5-7 litert is teszt során... akkor kb. semmire sem jók.

2017. jún. 11. 09:14
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

"a villanymotor max. 60-80km-re elegendő."

Ez max. a "plug in" hibrideknél van így, a hagyományos hibrideknél már kb. 20 km/h felett beindul a benzinmotor.

Még így is van előnye, hiszen gyorsuláskor megugrik az üzemanyag felhasználás, de az elektromos rásegítés miatt ez nem történik meg.

A tölthető hibrideket pedig sokan városban használják, és oda a 80 km-es hatótáv elég szokott lenni, így a benzinmotor talán napokig be se indul. Ha napközben is tölti, akkor lehet hogy hónapokig tud tisztán elektromos üzemmódban közlekedni, míg az általad vázolt esetben végig pöfékelné az utat.

Szerintem.

2017. jún. 11. 09:23
 2/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"Miért nem úgy gyártják, hogy az elektromos motor telepeit folyamatosan töltené a benzinmotor"

Mert az benzinbe kerül. Sok benzinbe. Több benzinbe, mint amennyit meg lehetne spórolni vele.

2017. jún. 11. 09:50
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyik, hogy a gyártók szeretik összeadni a belsőégésű és villanymotorok teljesítményét. Ezzel nagyobb összteljesítményt és jobb gyorsulási értékeket írhatnak a papírra.

A másik, hogy a gyártók azt csak felesleges pazarlásnak tartják, hogy egy belsőégésű motor csak egy generátort hajtson. Egy ilyen rendszer nem fogyasztana kevesebbet, mert a belsőégésű motorral mindenképpen meg kellene termelni ugyanazt az egységnyi energiát, amit a villanymotor felhasznál. Ennek a rendszernek egy előnye lenne, nem kellene váltó.

2017. jún. 11. 09:51
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Továbbá nincs örökmozgó. Energiát nem lehet a semmiből nyerni.

A generátor, akkumulátorok és a villanymotor hatásfoka sem 100%-os. Így a veszteségek miatt több benzint pöfög el a motor, mintha eleve nem is lenne benne ez az elektromos cucc, aminek a súlyát (motor + akkupack) is cipelni kell. Akkor meg mi értelme lenne az egésznek?

2017. jún. 11. 09:53
 5/8 anonim ***** válasza:
Az Opel Ampera ezen az elven működik, az otto-motor elsődleges szerepe a töltés elősegítése, de az üzemi viszonyoktól függően a hajtásba is besegít.
2017. jún. 11. 09:54
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
A BMW i3 Range Extender pont így működik, ahogy leírtad.
2017. jún. 11. 11:16
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
#6 Én is pont az i3-nak a növelt hatótávú változatát akartam felhozni példának.
2017. jún. 11. 12:27
 8/8 A kérdező kommentje:
Igaz hogy környezetkímélőbbek, de amíg én egy dízeles kocsival egy tankkal elmegyek akár 1200km-t is, addig ezek többnyire a negyedét teljesítik... Amúgy írjátok, hogy nem lenne értelme pazarolni a benzinmotor erejét egy akksi töltésére. Én úgy gondoltam, hogy valami kis köbcentis motor, ami a kocsit amúgy nem bírná meghajtani, de mondjuk "százon" (ha erre vetítjük ki a futását) max. 2-3 litert fogyaszt, annyit töltene csak, amennyit az autó adott forgalmi viszonyoknak megfelelően fogyaszt az elektromos energiából.
2017. jún. 11. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!