Alvázvilágitásért megbüntethetnek?
Elolvastam a rendeletet és azt irják a 3 alapszin lehet ami látszik mint fényforrás, de kocsin belül bármilyen szin lehetséges. Az lenne a kérdés ha úgy helyezek fel pl egy kék fényforrást allulra hogy az nem látszik csak a betonrol visszaverődő fénye akkor ez most szabálysértésnek számít vagy sem?
Mivel a fényt kibocsájtó berendezés nem látható.
Természetesen nem 1000w os fényre kell gondolni csak olyanra ami este látszik.
Nem tudom, melyik ország milyen rendeleteit olvasgatod, de a magyarországon jelenleg hatályos jogszabály (6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet) egyrészt nem emleget alapszíneket, másrészt még csak véletlenül sem a fényforrás, hanem az általa kibocsátott fény láthatóságát vizsgálja:
"A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az olyan világítóberendezésekre, amelyeknek a fénye a jármű üzemszerű használata során kívülről sem közvetlenül, sem közvetve nem látható (pl. csomagtér-megvilágító lámpa, szerelőlámpa)"
De ha te ismersz más, ezzel ellentétes rendeletet, jogszabályt vagy parancsolatot, kérlek oszd meg velünk!
Igen.
Már a műszakin sem fog átmenni az autó.
Alapból nem értem mi értelme ennek, jóformán már senki nem tesz ilyeneket az autó alá. Ez valóban a 2000-es évek első felében volt divat, bár akkor sem láttam olyan sok autón ezeket a fajta csicsás ocsmányságokat, nekem nem is tetszett az ilyen. Manapság a kékes színű első világítást meg a nappali menetfény utólagos felszerelését szokták sokan használni. A menetfény utólagos felszerelése csak műbizonylattal engedélyezett és megfelelő típust lehet csak rátenni. A kékes világításból csak alig pár darab baromi drága izzó engedélyezett.
Szerintem totál felesleges pénzkidobás mindenfélével csicsázni az autót.
Az a szomorú, hogy a saját magyarázatodat sem vagy képes értelmezni.
Először azt írod, a három alapszín. Bizonyára az előre fehér hátra piros és az irányjelzőnek sárga összeállításra gondoltál.
Nos, nekem úgy tűnik, a kék nem szerepel benne.
A másik.
"kocsin belüli" fényforrásról írsz.
Erre írod, hogy a betonról visszaverődik.
Talán belátod, hogy a beton az autón kívül helyezkedik el. /szerintem/ ;)
Mi a kérdés???
"azt irtam ami a rendeletben van, hogy beltérileg nincs szin korlátozás."
és az aszfalt világítás szerinted belül van?
Lassan írom, hogy legyen időd értelmezni. ;)
"B E L T É R I L E G"
Ahogy már más válaszadó is jelezte, a személygépjármű alatt elhelyezkedő beton, nem kimondottan minősül a az utastér belső részének. Annak elég kicsi a valószínűsége, hogy az általad "beltéri"-nek titulált fényforrás, a padlószőnyeg/szigetelőanyag/fenéklemez kombót, valaha is át fogja átvilágítani.
Tehát, ha a beton visszaveri a -nem kívánt- színt, akkor az említett fényforrás bizonyára a személygépjárművön kívül van elhelyezve.
Konklúzió:
a fentiek ismeretében megállapíthatjuk, hogy egy külső fényforrás, nem bocsájthat ki "beltéri szín"-t.
Szóval alváz világítás = bukta! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!