Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autót csak tréleren vagy...

Kisvuk29 kérdése:

Autót csak tréleren vagy esetleg utánfutón is lehet szállítani?

Figyelt kérdés

Megfordult a fejemben, hogy ha vennék magamnak donor autót vagy papír nélküli terepjárót azt csak trélerrel tudnám szállítani vagy ha felfér rá lehet sima felületű utánfutón esetleg teherautó platón?

Tehát nagy rakfelületen az a lényeg.

Pl ha lenne egy 1,5/1,7mx3m utánfutó amire felfér egy autó akkor is szükséges szerezni egy hasonló méretű direkt autóhoz való trélert?

A bürokrácia rendelkezik a rakományról vagy csak a súly legyen értéken belül?

2017. ápr. 29. 16:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%
Nem emlékszem rá, hogy törvényileg korlátozva lenne. Viszont elég nehéz lesz a súlykeretekbe beleférned, ha csak B jogsid van. És a kocsi-utánfutó, platós autó forgalmijában lévő súlyérték se mindegy.
2017. ápr. 29. 16:32
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Nagyvonalakban:

minden utánfutónak van egy maximum megengedett tömege, minden egyes esetben ezt kell figyelembe venni, akkor is, ha csak üresen húzod. Ez az a súly, amiben benne van az utánfutó saját tömege + a max megengedett rakomány súlya is.

Az autóknak benne van a forgalmijában, hogy mekkora futót húzhatnak max. Mint írtam, az utánfutónak a max tömegét kell figyelembe venni.

És akkor: tegyük fel van egy 1500 kg megengedett össztömegű autód, aminek a forgalmijában is azt írja, hogy 1500 kg-os utánfutót húzhatsz (ez nagyon fontos, sokszor kevesebbet ír, és akkor nem húzhatsz ekkorát). Ezután akaszthatsz egy 1,5 tonna össztömegű utánfutót például, és akkor a járműszerelvény teljes súlya lesz mondjuk 3000 kg, ezt B kategóriás jogsival is húzhatod.

Nade, a terepjárók dög nehezek szoktak lenni, ahhoz már nagy trailer kell, nagy trailerhez nagy autó, és akkor már kifutsz a B kategóriából is...

A legegyszerűbb, ha bérelsz egy trailert.

És amúgy teljesen mindegy, hogy az utánfutóra mit teszel, autót is lehet vele szállítani. De sokszor ki szokták nevetni az ilyeneket az utakon, neten is lehet találni képeket, hogy nii, utánfutón viszi az autót, és nem traileren.

2017. ápr. 29. 17:02
 3/12 A kérdező kommentje:

Értem :D

A kinevetős részről még nem hallottam

De láttam már olyat is hogy utánfutó korláttal

És quad/kistraktor szállításra ajánlották

2017. ápr. 29. 17:09
 4/12 anonim ***** válasza:
54%
A jogszabály szerint nincs különbség autó szállítására használatos illetve a sima utánfutó között. Annyi a lényeg, hogy a gépjármű vontatható tömegét ne érje el a vontatmány össztömege, illetve a rakomány megfelelően legyen rögzítve. Ez utóbbit nem biztos, hogy olyan egyszerűen ki lehet vitelezni egy sima rakfelületű utánfutón. Persze bármit is teszel, sima B-s jogsival felejtős. Mindenképp kell a nehézpótkocsira való jogosítvány, B+E a minimum. Ha autószállító felépítménnyel rendelkező kisteherautót akarnál, az meg C-s jogsit igényel.
2017. ápr. 29. 17:55
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Én kis polskit szállítottam már, nagy utánfutón.
2017. ápr. 29. 21:05
 6/12 A kérdező kommentje:

Miért kell feltétlenül az E?

Pl egy 1,8 tonnás pajero tudtommal 1,8-at húzhat fékezetten

De ha egy 1,5-ös trélert kötünk utána akkor az már 3300kg

Tehát az még éppen, de jó

És az 1500-ből kb 400 maga a futó akkor 1100 mehet rá

Mondjuk nem tudom 1100 mehet fel rá vagy 1100 össztömeg?

2017. ápr. 30. 12:30
 7/12 A kérdező kommentje:

Ja ezt benéztem mert nem 1,8 mivel az össz 2,5

De úgyis elbír 1 tonnás futót B-vel

2017. ápr. 30. 12:51
 8/12 anonim ***** válasza:
2017. ápr. 30. 12:51
 9/12 anonim ***** válasza:

750 kg feletti össztömegű bármilyen utánfutót csak E-s jogsival lehet vontatni!

KRESZ 2. §. II. n;

Pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.

Ha autót akarsz vinni, akkor a pótkocsi csakis NEHÉZ pótkocsi lehet, hacsak nem kötsz fölé egy Zeppelint. Nem az a lényeg, hogy mit vontathat az autó, és hogy az befér-e 3,5 tonna alá, hanem hogy a pótkocsi megengedett össztömege nem lehet több 750 kg-nál!!! És még azzal se foglalkozik senki, hogy épp 749 kiló csak a pótkocsi, ha a forgalmijában több szerepel, akkor az nehéz pótkocsi, és csak E-s jogsival vontatható. Ugyanúgy, ahogy egy üresen 3 tonnás, de 5 tonna megengedett össztömegű járművet sem vezethetsz B-vel, pedig üresen még nincs 3,5 Tonna. Azért köszi, hogy fentebb leszavaztál!

Autó vontatásához B+E, vagy autószállító teherautóhoz a C kell és kész.

2017. ápr. 30. 19:38
 10/12 A kérdező kommentje:

Én nem szavaztalak le az biztos

Ha kell screenshotolom, hogy mindre hasznosat küldtem

Hacsak nem sértegetnek vagy offolnak én sose dobok negatívat...

2017. ápr. 30. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!