Motorosokat közúti (rendőri) ellenőrzésre milyen gyakran állítanak meg?
Elsősorban motorosok, vagy esetleg rendőrök tapasztalataira lennék kíváncsi.
Hírekben az ünnepek előtt/alatt, egyéb nagyobb szabású, országos baleset-megelőzési akciók során hallani, hogy a szokásosnál nagyobb arányban ellenőrzik az autósokat, stb, illetve ahogy én autósként észrevettem, az ellenőrzések alanyai, célpontjai általában az autósok.
Ezt részben nyilván a közlekedésben betöltött nagy arányuk is indokolja.
Ezért gondoltam megkérdezem, hogy például motorosokat ilyen rutin ellenőrzések során milyen gyakran vesznek ki, szondáztatás, papírok ellenőrzése céljából?
A hasznos válaszokat előre is köszönöm :)
Több mint 20 éve vagyok rendőr.A tapasztalatom az, hogy ha csak nem célzott ellenőrzés van, akkor kb. a forgalomban résztvevő járműtípusok arányainak megfelelő arányban.
De kb. 4-5 éve elindult egy folyamat, és ma már "rutinellenőrzésre" a nagy, központilag elrendelt akciókat leszámítva, alig szednek ki bárkit. Az esetek 90%-ban akkor állítanak meg, ha valamilyen szabálysértést észlelnek.
Egyébként "civilként" kb. 25 éve vezetek, eddig talán háromszor szedtek ki a kollégák ellenőrzésre.
ha általánosítani akarnánk, akkor az én példám ellenpélda. 5 éve vezetek, idáig csak városban robogóval intettek le, pedig egyébként nem volt semmi "árulkodó dolog". esetleg kinéztek maguknak, mert előző nap szintén összefutottam velük, jöttek mögöttem sokáig, de nem vagyok egyébként ilyen összeesküvéselméleteket gyártó ember. :D
autóval még sosem állítottak meg idáig.
én is egyébként inkább azt tartom logikusabbnak, hogy motorosokat ritkábban állítanak meg ilyen célzott akciók keretein belül.
"idáig csak városban robogóval intettek le, pedig egyébként nem volt semmi "árulkodó dolog"
Robogósokat gyakrabban szednek ki, mert jellemzőbb rájuk a szabályszegés.
Rengetegen nem képesek még azt az évi néhány ezer forintos kötelezőt sem fizetni, soknak nincs semmilyen jogsija, gyakori hogy rendszám-köteles motort használnak hamis adás-vételivel robogóként...
20év alatt 4 szer.
Ebből az utolsó két alkalommal, tavaly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!