Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Felnőttként elkezdeni motorozn...

Felnőttként elkezdeni motorozni mivel és hogyan tanácsos?

Figyelt kérdés

Régóta akarok megy motort (nagyon rég), de sose volt rá pénzem. Viszont most hogy már dolgozok, 23 évesen, megengedhetem magamnak.

Életemben nem vezettem még motort. Hogyan lenne tanácsos bele kezdeni? Milyeneket ajánlotok?

A naked bikeok bejönnek nagyon.

2017. márc. 12. 15:23
1 2
 1/11 Donald J. Trump ***** válasza:
39%
Robogó/50-es/bicikli->125 (80kg-ig)->250 (80kg fölött). Utána majd meglátod, de egyelőre ne drága motorokra folyjon a nyálad. Úgyis el fogsz esni vele, azt is meg kell tanulni.
2017. márc. 12. 15:41
 2/11 anonim ***** válasza:

B kategóriád van? Akkor próbálj ki egy váltós segédmotort - csak van valaki az ismerősi körben.

Na olyat vezethetsz a B kategóriás jogsival, de ha évek óta aktívan vezetsz, akkor nagyjából 2-3 hétig megy élményszámba, utána kicsinek fogod érezni.

De érdemes lenne megpróbálni így "szárazon", mert ha belevágsz, akkor ott rögtön ugrálnak ki a zsebedből a 10000 forintok, elég gyors egymásutánban.

Amit érdemes lenne meghatározni: mennyit tudsz erre a hobbira költeni, lesz-e időd kihasználni, mire használnád magát a motort, ilyenek...

Nekem motorjaim vannak, de munkába járni kényelmetlen lenne, így a nem létező szabadidőmben tudnék motorozni - szóval évi 2-3 ezer km-nél nem jön össze soha (mármint amióta dolgozom).

2017. márc. 12. 15:41
 3/11 anonim ***** válasza:
40%

Ha megengedheted magadnak, először egy használt max.125-ös, alacsony súlypontú négyüteműt vegyél. Tudom, jobb lenne egy Harley, elvégre megdolgoztál az áráért, de előbb szokd meg a kihívásokat...mert a motorozás amúgy baromi veszélyes üzem..(ne nagy élmény is)

járj szerencsével

2017. márc. 12. 15:53
 4/11 A kérdező kommentje:

B kategóriás jogsim van, aktívan vezetek.

És hogy őszinte legyek, nagyon kicsi motorba nem akarok befektetni, amit aztán szinte rögtön kinőnék.

2017. márc. 12. 15:54
 5/11 Donald J. Trump ***** válasza:
63%
Sokan mondták már ezt - jó részük azóta a temetőben pihen. Ha egy 125-össel éled át az első esésed felállsz és leporolod magad. Na jó, ha nagyon szerencsétlenül esel akkor eltöröd a kezed vagy kificamodik a csuklód. Egy 600-as sportmotorral első eséskor sanszos, hogy a mentő visz el. Egy 1000-essel meg a halottaskocsi. Kategóriákat átugorni nem lehet - nyugodtan kérdezd meg azokat, akik szórakoztatóiparban kaszkadőrként vagy sportolóként szakmájukként űzik a motorozást, ők is eltanácsolnak az ilyesmitől.
2017. márc. 12. 16:13
 6/11 A kérdező kommentje:

Nyilvánvalóan nem egy ezres sport gépre ülök fel, de azért nem egy simson lesz amit venni fogok.

Egy haverom félév robogózás után vett egy 600as hornetet, 4 év alatt egyszer nem esett vele.

Mondjuk én azt túl erősnek tartom elsőre.

Az alapokat biztos valami kisebb segédmotoron tanulom meg, de 300 és 600ccm közt nézelődök.

2017. márc. 12. 16:39
 7/11 veterán vas ***** válasza:
45%

Fél év robizás után egy 600-ast??? Perrrrrsze! :O

Még ha 2-3 évet végignyomsz egy 125-ös mélyen ülő Viragoval, akkor sem mondhatod biztosan, hogy "magasabb osztályba léphetsz".

Különben semmi gond, ne hallgass azokra akik már kipróbálták, milyen kellemes a pocsolyába fekve elmélkedni...... ;)

Mutasd meg milyen vagány vagy a nagymotorral!

2017. márc. 12. 17:01
 8/11 anonim ***** válasza:

Feltettél egy kérdést, de minek, ha a válaszok úgysem érdekelnek, már eldöntötted, hogy valami 300-600 közöttivel kezdesz.

Azt senki nem tudja, még te sem, hogy mennyire vagy tehetséges motoros, ha azt egy akkora gépen akarod tesztelni, nem érdekel mások véleménye, minimum rosszul írtad ki ezt a kérdést.

2017. márc. 12. 17:02
 9/11 anonim ***** válasza:

"Egy haverom félév robogózás után vett egy 600as hornetet, 4 év alatt egyszer nem esett vele."

Jól látod, hogy az nem feltétlenül szerencsés választás.

Főleg, mert az, hogy ő nem esett vele nem mérvadó egyáltalán. Egyrészt mert lehet csak a szerencsén múlt, másrészt nekem is megvan az a nagyon csúnya szokásom, hogy meghallgatom mit mond a másik ember a motorozásáról, aztán amikor annyira nem figyel rápillantok a gumiabroncsra... :)

Én írtam az ötvenesekről, lehet tényleg érdemes lenne csak egy vasárnap délutánt rászánni a váltó meg a fékezés kipróbálására. Persze motort nem kérünk kölcsön meg ilyenek, de szerintem érdemes lenne, éppen mert nem vezettél még motort.

Venni? Én inkább a 250-es kategóriában néznék szét.

A jogsi megint egy másik kérdés, mert a korod alapján mindjárt odaérsz, hogy mehetsz nulla előzménnyel korlátlanra.

2017. márc. 12. 17:23
 10/11 anonim ***** válasza:

Menj el, csináld meg a jogsit, aztán ráérsz motort választani.

Én is ezt csináltam csak én tavaly, 25 évesen tettem le a korlátlant, aztán magamnak egy ER-5-öst vettem végül.

Olcsó is, jó is, nem kell azonnal száguldozni vele, de jó pár évig biztos megtartom még.

125ösbe nem érdemes igazából annyira befektetni. Ha a B mellé kiegészítőnek teszed le, sem lesz sokkal olcsóbb a végére, ha nem ültél motoron még. (Azzal a pár órával úgysem valószínű, hogy meglenne a vizsga.) + Oké, oké jobb, mint egy kisebb, de külvárosból bejárni ez csak épphogy egy fokkal jobb, mint az 50-es.

250-es már inkább, vagy följebb, de én is 600 ccm alatt maradnék mindenképpen. (Pedig 600-as Horneten tanultam és nagyon szerettem.)

Valószínűleg (remélhetőleg) 23 évesen már van annyi eszed, hogy nem mész bele a forgalomban olyan helyzetekbe, amiben bizonytalan vagy, hogy jól fog elsülni. Aki hülye, annak meg tökmindegy, hogy mi van alatta egy 50-es robogóval is szarrá tudod magad törni elég könnyen.

Általánosságban pedig a Suzuki GS500, Kawasaki ER-5 és a Honda CB500-ast szokták a nagy motorok közül kezdőknek ajánlani. Olcsók, van hozzájuk alkatrész és a világból is kimennek jóformán, plusz elég jól kezelhetőek.

2017. márc. 12. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!