Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nehéz sebességet váltani...

Miért nehéz sebességet váltani hidegben?

Figyelt kérdés

Régi, de viszonylag keveset futott Astra F.

Ha 5 fok alatt van a hőmérséklet, visszaváltáskor nagy erővel kell a sebváltót 1-esbe nyomni. (2-esbe is viszonylag, de korántsem annyira.)

Ha felmelegedett, vagy eleve nincs is hideg, akkor nem áll fenn a probléma.

Lecseréltettem az olajat, de nem javított a helyzeten.

2017. márc. 10. 20:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
20%
Miért akarod menet közben visszarakni egyesbe ? Ki akarod rakni a buszmegállóba a váltót ?
2017. márc. 10. 21:03
 2/12 anonim ***** válasza:

Ismerős helyzet. Tavaly én a Passatomba egy új (vagyis nem "új" gyártmány, de szinte nullkilométeres és eredeti) váltót vettem, mert hasonlóan a te esetedhez hidegen nagyon nehezen vette a sebességeket, valamint ahhoz hogy egyesbe lehessen tenni szinte teljesen meg kellett állni az autóval. Nagy szomorúságomra ezek a hibák nem szűntek meg, sőt nem is nagyon lett jobb a helyzet. Hidegben most valamivel könnyebb váltani, de 10 km/h felett most se lehet egyest kapcsolni neki :(

Arra gondoltam, hogy más viszkozitású olajat lehetne tölteni a váltóba, de erről mindenki lebeszélt, úgyhogy ezt nem próbáltam ki.

2017. márc. 10. 21:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Oh, mielőtt indítod vált föl úgy 5-ig, hogy nem jár a motor 1,2,3,4,5 ha van kedved akkor R. Meglásd jó lesz. Én is azt csinálom. Vaaaagy! Most figyelj, ezt én fejlesztettem ki. Kis dombocskán állok meg ( megcsinálták az utcánkba az aszfaltot, sík felületre sikerült egy dombocskát csinálniuk :D ) 1,be beteszem és kioldom a kéziféket, ha egy picit előregurul akkor fogja a sebesség a járgányt és valami oknál fogva reggel nem lesz nehéz a váltás.
2017. márc. 10. 21:12
 4/12 anonim ***** válasza:
Nekem alapból szarakodik ha ez megnyugtat. Indulnék és pajszerral se tudnám betolni egybe, ilyenkor meg a síelés, kettes majd egy és lehet indulni. :D
2017. márc. 10. 21:13
 5/12 Beviz Elek ***** válasza:

#1 Van olyan helyzet amikor egyesbe kellene rakni a guruló autót...

A 2-es azért van mert már régi a vasad. Nekem is nehezebben járt a hidegben, pedig a gyárilag előírt viszkozitású, típusú váltóolaj van benne és nem is rossz fajta. Kopott, öreg, ez van.

Ezekben a régi verdákban az egyes nem szinkronizált (szerintem neked sem), azt főleg nehéz berakni. El kell találni a fordulatot és segít ha üresben felengeded a kuplungot, majd újra kuplung és úgy rakod be óvatosan.

2017. márc. 10. 21:13
 6/12 anonim ***** válasza:
4%

Alapeset, hogy mozgó autónál nem váltunk 1-est.

Ha mégis, akkor az kb. gyilkolás.

Azért kettős kuplunggal, gázfröccsel megvalósítható a dolog, de rutin kell hozzá.

Ha még éppen mozog az autó, akkor simán 2-est váltok, és mehetünk is...

2017. márc. 10. 21:21
 7/12 anonim ***** válasza:

#6: És dombon mi a helyzet? Egy kis köbcentis benzines motornál szinte kizárt, hogy gurulásból fel lehessen menni kettesben.

Szerencsére nálam nem ez a helyzet, az autón még az eredeti váltó van (41 éves), ami tízen pár éve lett felújítva. De még ez előtt is simán vette az 1-est menet közben is.

2017. márc. 10. 21:33
 8/12 anonim ***** válasza:

41 éves váltó? :)

milyen kocsi?

2017. márc. 10. 22:02
 9/12 anonim ***** válasza:

Ez minden autónál így van, egy zsír új autónál is nehezebben megy hidegben a váltás, mint melegben. A magyarázat nagyon egyszerű: a váltóolaj megdermed a hidegben, ezért nehezebb a váltás. Ahogy melegszik fokozatosan, annál finomabb lesz.

Egyébként többek között ezért sem jó hidegben egyből elindulni az autóval, sokan erre nem is gondolnak. 1-2 percig hagyod menni az autót, máris hígul kicsit az olaj a váltóban is.

2017. márc. 10. 22:17
 10/12 anonim ***** válasza:
Inkább a kuplung a szar, egy kis járatás, mozgás kell neki és akkor működik.
2017. márc. 11. 07:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!