Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autószállitás utánfutó trailer...

Autószállitás utánfutó trailerrel B+E?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy millió és egy hasonló kérdést írtak már ki, de én is azok közé tartozom, akik nehezen értelmezik a jogszabályt (sorry).

Tegyük fel,hogy személygépkocsival szeretnék vontatni autószállító trailer-en egy másik autót. Amennyiben a szgk és a trailer össz. nem haladja meg a 3,5t-t , vezethetem B-vel (?) ,

1. de mekkora tömegű kocsit pakolhatok rá?

2. És ha egy böhöm terepjáró + a trailer meghaladja a 3,5t-t? (akkor az már C? vagy B+E ? )

bocs, a laikus kérdésekért. köszi , ha válaszoltok.

2017. márc. 2. 18:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ez a része eléggé megkomplikált amúgy. Tehát B kategória és B+E ami itt lényeges, a C az tök más már.

Alapvetően kétféle opció van, könnyű pótkocsi 750Kg-ig és nehéz pótkocsi 750Kg felett. Ha könnyű akkor 3500+750 amit húzhatsz, tehát 4250 lehet összesen. Ha nehéz akkor összesen lehet 3500.

Viszont itt jönnek a további korlátozások, a nehézpótkocsi súlya nem lehet több a vontató jármú súlyánál. És megint jön a következő csavar, hogy a forgalmiban lévő értéket sem lépheted át.

Tehát a te esetedben, egy kocsi súlya mindenképp átlépi a 750Kg-ot ezért nehézpótkocsi lesz a tréler és bele kell férned a 3500 Kgba. Szóval 1750-1750 mondjuk, ez nagyjából reális is és belefér a trélerezés így a B kategóriába. De a forgalmiban lévő érték is számít, mert ha az kevesebb akkor nem húzhatod.

B+E már egyszerűbb, ott a vontató járművel szintén azonos súlyú lehet az utánfutó, tehát 3500+3500, szóval 7 tonnával mehetsz összesen. Persze ha a forgalmiban a kocsi húzhat 3500-at.

2017. márc. 2. 20:10
 2/11 A kérdező kommentje:

Oké. Érthetően elmagyaráztad.

Nagyon szépen köszönöm.

2017. márc. 2. 20:46
 3/11 anonim ***** válasza:
Az első jókat írt, annyit tennék hozzá, hogy ráfutófékes pótkocsi össztömege semmiképp nem lehet több a vontató össztömegének 3/4-nél.
2017. márc. 2. 22:47
 4/11 anonim ***** válasza:

Igen, közben én is néztem, hogy a vontató jármű tömegének háromnegyede és nem 1:1. Nem tudom miért az 1:1 súly rémlett, valamivel összekevertem.

Még így is pl. egy 1600 kilós autóval, ami forgalmiban is húzhat ennyit, simán vihet egy 1200 kilós trélert, sima B jogsival.

2017. márc. 2. 23:05
 5/11 anonim ***** válasza:

Jól emlékeztél, csak kicsit bonyolultabb. :)

Alap esetben (átmenőfékkel):

- személyautó esetén 1:1

- teherautó esetén: 1:1,4

(ezek félpótkocsira nem vonatkoznak)

Ráfutó fék esetén: 1:0,75

Fékezetlen (könnyű) pótkocsi esetén a pótkocsi max. össztömege: (vontató saját tömege+68kg)/2

De a forgalmiban lehet ezeknél kevesebb is, az az irányadó.

Egyébként C akkor kell, ha a vontató 3.5t-nál nehezebb.

BE akkor kell, ha (B kat. vontató (<3.5t) + nehéz pótkocsi (<3.5t)) > 3.5t

2017. márc. 2. 23:41
 6/11 A kérdező kommentje:

oké, köszönöm a kiegészítést is.

Így már megint túl sok a matek.

Akkor lehet,hogy jobban járok, (legalábbis leegyszerűsíti a dolgot) ha összekaparok valahogy egy 3.5t autómentőre és azzal kezdek valamit.

köszönöm

2017. márc. 3. 01:05
 7/11 anonim ***** válasza:

Csinálj a B mellé egy E kategóriát. Nem drága, és utánna nem kell izgulnod, meg számolgatnod, hogy mit huzhatsz mivel.

Ha 2 vagy 3 autót akarsz hozni-vinni, akkor 3,5 tonnás kisteher kell, és hosszú tréler (9 m körüli, erre felfér 2 autó). Én a terepjáróval húzást hanyagolnám, mert a terepjáró nem arra való, hogy autópályán átszeld vele akár a kontinenst.

2017. márc. 21. 16:38
 8/11 anonim ***** válasza:
Nekem a touranom tömege 1614 kg forgalmiban. Megengedett legnagyobb tömege 2210 kg. Forgalmiban megkapta a 1.5 tonnás horgot. A megengedett legnagyobb tömegem 3710 kg.
2017. ápr. 2. 20:26
 9/11 anonim ***** válasza:
Ha az 1614 et megszorzom 0.75 tel akkor 1210 jön ki. Mégis 1.5 t van a forgalmimban :)
2017. ápr. 2. 20:30
 10/11 anonim ***** válasza:
Tehát ebből én úgy értelmezem magamnak, hogy ha nem terhelem meg az autómat a majd 600 kilóval, viszont felrakom a 1.5 tonnát akkor 3500 kiló alatt maradok. Az meg B kategória. A plusz 210 kilóhoz kéne nekem a BE
2017. ápr. 2. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!