Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nem megy a kuplung lassu,...

Nem megy a kuplung lassu, egyenletes felengedese?

Figyelt kérdés
Most tanulok vezetni (még nem oktatonal, csak itthon gyakorolok a szuleimmel), es ahhoz kepest tok jol megy..miutan elindultam.Egyszeruen nem birok raerezni, hogy hogy engedjem szepen, lassan egyenletesen a kuplungot, plusz meg a gaz gyenged lenyomasara is figyeljek.Haromszor mindig lefulladok minimum, aztan valahogy sikerul osszehozni, es onnantol megyek szepen.Tudom, hogy oktatokocsiban majd valamivel konnyebb lesz, mivel az oktatomnak is lesz pedalja, de hat megiscsak meg kell ezt is tanulnom.Valami tippet tudna valaki, hogy jobban menjen ez a resz?17/L

2017. febr. 26. 17:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorolni kell. Minden kezdő vezetőnek ez gondot szokott okozni. 4-5 óra gyakorlás után valószínűleg jól fog menni.

Viszont egy dologra felhívnám a figyelmed:

Az oktatónak nem azért van pedálja, hogy neked könnyebb legyen elindulnod, hanem hogyha baj van, be tudjon avatkozni.

Ha a vizsgán pedálhoz ér az oktató, akkor bukta van.

2017. febr. 26. 17:26
 2/13 A kérdező kommentje:
Rendben, koszonom:)
2017. febr. 26. 17:29
 3/13 anonim ***** válasza:
Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.
2017. febr. 26. 18:58
 4/13 anonim ***** válasza:
Sajnos a legtöbb új autót típus alapjárat körül baromira gyenge. Én amin tanultam autó az még olyan volt, hogy kicsit vizes úton gázadás nélkül úgy el lehetett vele indulni hogy elpörögtek a kerekek. Persze, ez nem mentesít az elindulás alól. Ha lefulladsz vele, akkor próbáld nagyobb gázadással. ( Amit mostanában vezetek VW Passat (B5 - 1.6 benzin), azzal feles gázon és 1500-as fordulat felett indulok, mert különben lefullad. Gázadás nélkül teljesen mindegy, hogy engedem fel a kuplungot, csak annyit lehet észrevenni, hogy elkezd csökken a motor fordulatszáma, majd valahol 500 körül végeszakad a történetnek. )
2017. febr. 26. 19:03
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy-két tanácsot is írok azért:

- Állítsd be jól az ülést.

- Tedd le a sarkad és csak a lábfejeddel szabályozd a kuplungpedált, tehát ne az egész lábadat mozgasd.

- Csak a fogásponton adj gázt. Tehát engeded lassan a kuplungot, és amikor érzed hogy kezd fogni ott megtartod és közben a jobb lábadnál a gázpedált épphogycsak "megérinted" a nagylábujjaddal. Ahogy mozgásba lendül az autó szép lassan engeded tovább a kuplungot, adagolod a gázt.

- Teljesen vagy részlegesen lenyomott kuplungpedálnál nagy gázt adni tilos.

2017. febr. 26. 19:33
 6/13 anonim ***** válasza:
Amikor először beültem az autóba ugyanez volt a gondom. Körülbelül 2-3 alkalommal már eltudtam indulni lefulladás nélkül, mondhatni hamar ráéreztem a megfelelő pedálkezelésre. Amikor elkezdtem az oktatóval vezetni tanulni már nem is fulladtam le, a 30 valahány óra alatt szerintem max. 5-6 ha lefulladtam, én azt mondom ha egyszer ráérzel a helyes pedálkezelésre akkor menni fog, mindenkinek más mennyiségű idő elsajátítani ezt a technikát. :) Gyakorolj és próbáld figyelni ahogy mások engedik fel a kuplungot, az is segítene szerintem.
2017. febr. 26. 22:44
 7/13 anonim válasza:
100%

Emlékszem amikor én tanultam vezetni, előtte faterom engem is kivitt gyakorolni és a benzines autónkkal az istennek se tudtam szépen indulni. Vagy elkaparva kilőttem vagy lefulladt. Az a vicces hogy egyik alkalom után mikor végeztünk fater visszaült hogy hazamenjünk és ekkor figyeltem meg hogy ö hogyan csinálja.

Azt vettem észre hogy ö nem olyan elven gondolkodik mint én meg az átlag kezdö soförök. Mi ugye hogy gondolkodtunk? Kuplungot engeded és mellé gáz és csak arra,figyelsz hogy szép lassan engedd a kuplungot de ha érzed hogy lefullad reflexböl a gázzal akarsz kompenzálni és rálépsz jobban. Ebböl lesz az hogy elkaparsz. Na de amit én megfigyeltem és onnantol nekem nagyon szépen ment is az az volt hogy ö játszik a kuplunggal. Nem csak szépen engedi fel hanem néha kicsit vissza is nyomkodja. Másnap kimentünk gyakorolni és emlékezten rá hogy ö igy csinálta tegnap és simán ment. Még röhögött is fater h mi van megálmodtam hogy kell indulni vagy mi ? Na de lényeg h kis gáz, kuplungot engeded és néha kicsit vissza is nyomod aztán ujra fel. Kicsit rugoztatod vagy hogy mondjam.. lehet nem érthetö egészen de nekem igy sikerült. De ez már milyen régen volt ... :)

2017. febr. 27. 08:18
 8/13 anonim válasza:
Ja és gondolom benzines az autó. Benzinesnél elvileg ritka az olyan ami elindul csak kuplung felengedéssel. Viszont a dízel az elindul egy meredek emelkedőn is simán. Ha dizelen tanulsz könnyü dolgod lesz viszont ha meglesz a jogsid a saját benzines autotokat nem fogod tudni vezetni és lehet meg is utálod. Én nagyon nem szerettem a régi autonkat mert megszoktam a könnyü dizelt aztán mikor meglett a jogsi nem is vezettem mert kb ugy éreztem h én dizel autora kaptam jogsit mivel a benzinest annyira nem éreztem h nem mertem vele közlekedni.
2017. febr. 27. 08:25
 9/13 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat.Ugy erzem, segitettek, ez pedig a kovetkezo probalkozaskor ki is derul.:))
2017. febr. 27. 15:48
 10/13 anonim válasza:

Azért attól ne félj, hogy ha dízelen tanulsz, képtelen leszel benzinest vezetni. Az elején egy picit fura, de a technika ugyanaz. Ha meg véletlen lefulladsz, semmi baj, még tapasztalt sofőröknél is van, hogy előfordul :)

Ami még esetleg gond lehet, hogy az utolsó 1-2 centiről leugrasz. (Lehet nem így csinálod, akkor jó.) Pont hogy a végének kell igazán szép lágynak lennie.

2017. febr. 27. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!