Nem megy a kuplung lassu, egyenletes felengedese?
Gyakorolni kell. Minden kezdő vezetőnek ez gondot szokott okozni. 4-5 óra gyakorlás után valószínűleg jól fog menni.
Viszont egy dologra felhívnám a figyelmed:
Az oktatónak nem azért van pedálja, hogy neked könnyebb legyen elindulnod, hanem hogyha baj van, be tudjon avatkozni.
Ha a vizsgán pedálhoz ér az oktató, akkor bukta van.
Egy-két tanácsot is írok azért:
- Állítsd be jól az ülést.
- Tedd le a sarkad és csak a lábfejeddel szabályozd a kuplungpedált, tehát ne az egész lábadat mozgasd.
- Csak a fogásponton adj gázt. Tehát engeded lassan a kuplungot, és amikor érzed hogy kezd fogni ott megtartod és közben a jobb lábadnál a gázpedált épphogycsak "megérinted" a nagylábujjaddal. Ahogy mozgásba lendül az autó szép lassan engeded tovább a kuplungot, adagolod a gázt.
- Teljesen vagy részlegesen lenyomott kuplungpedálnál nagy gázt adni tilos.
Emlékszem amikor én tanultam vezetni, előtte faterom engem is kivitt gyakorolni és a benzines autónkkal az istennek se tudtam szépen indulni. Vagy elkaparva kilőttem vagy lefulladt. Az a vicces hogy egyik alkalom után mikor végeztünk fater visszaült hogy hazamenjünk és ekkor figyeltem meg hogy ö hogyan csinálja.
Azt vettem észre hogy ö nem olyan elven gondolkodik mint én meg az átlag kezdö soförök. Mi ugye hogy gondolkodtunk? Kuplungot engeded és mellé gáz és csak arra,figyelsz hogy szép lassan engedd a kuplungot de ha érzed hogy lefullad reflexböl a gázzal akarsz kompenzálni és rálépsz jobban. Ebböl lesz az hogy elkaparsz. Na de amit én megfigyeltem és onnantol nekem nagyon szépen ment is az az volt hogy ö játszik a kuplunggal. Nem csak szépen engedi fel hanem néha kicsit vissza is nyomkodja. Másnap kimentünk gyakorolni és emlékezten rá hogy ö igy csinálta tegnap és simán ment. Még röhögött is fater h mi van megálmodtam hogy kell indulni vagy mi ? Na de lényeg h kis gáz, kuplungot engeded és néha kicsit vissza is nyomod aztán ujra fel. Kicsit rugoztatod vagy hogy mondjam.. lehet nem érthetö egészen de nekem igy sikerült. De ez már milyen régen volt ... :)
Azért attól ne félj, hogy ha dízelen tanulsz, képtelen leszel benzinest vezetni. Az elején egy picit fura, de a technika ugyanaz. Ha meg véletlen lefulladsz, semmi baj, még tapasztalt sofőröknél is van, hogy előfordul :)
Ami még esetleg gond lehet, hogy az utolsó 1-2 centiről leugrasz. (Lehet nem így csinálod, akkor jó.) Pont hogy a végének kell igazán szép lágynak lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!