Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha nagyobb kereket rakok az...

Ha nagyobb kereket rakok az autóra kevésbe fog menni?

Figyelt kérdés
Sziasztok ! Egy Opel astra 1.4 boldog tulaja vagyok már 2 hónapja és kezdem "kipofozni" fiatal hülyeségeimmel :D És azt akartam kérdezni hogyha a jelenlegi 13-as kereket lecserélném 14 vagy 15-ösre akkor kevésbe tudna menni az autó ? Vagy ez hogy mint működik ? :D Súrlódás miatt gondolom vagy nem akkora hogy érezhető legyen ? Csak lett állítva rajta az előgyújtáson és így azért lehet vele "szorakozni" és ezt nem akarom feláldozni :D

2017. febr. 14. 09:48
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Szegény auto...milyen kezek közé került......ha gumibol valtomeretet veszel akkor ugyanugy fog menni....
2017. febr. 14. 09:50
 2/9 anonim ***** válasza:
Icipicit visszafogja majd a nagyobb (nehezebb) felni, de nem vészes a dolog, egy Astra alá kötelező a 15-ös kerék. A 13-mast egy rossz viccnek szánhatták anno a mérnökök.
2017. febr. 14. 09:52
 3/9 anonim ***** válasza:

A kerékméretekből gondolom F Astráról van szó...

Nekem H van, ami alá 17"-ost raktak gyárilag. A téli szettet utólag vettem. Abból 15"-os felniket (szintén gyári méret) vettem, tehát két mérettel kisebb. Nem igazán veszek észre menetdinamikában különbséget. Még fogyasztásban sem! Igaz, hogy én 99,99%-ban uatópályán tempomattal járok. Városban, ahol relatív sokszor kell gyorsítani, lassítani, lehet hogy kijönne jobban a különbség. Valamint az enyém dízel. Egy nyomatékszegényebb kis benzinmotornál lehet hogy valamennyire érezhető lenne a változás.

Amit észreveszek az a komfort változása. A ballonosabb gumi jobban elnyeli az úthibákat, kevésbé ráz.

2017. febr. 14. 11:34
 4/9 anonim ***** válasza:

"Csak lett állítva rajta az előgyújtáson és így azért lehet vele "szorakozni""

De azon se csodálkozz, ha emiatt egy év múlva viheted motorgenerálra. Csak szólok.

2017. febr. 14. 15:06
 5/9 anonim ***** válasza:
Meg azon se csodálkozzon, ha attól csak gyengébb lesz :))
2017. febr. 14. 16:36
 6/9 anonim ***** válasza:
Nagy kerékkel nagyobb a vonóerő vagy is jobban gyorsul az autó, viszont kisebb a végsebessége. Kis kerékkel kevésbé gyorsul viszont nagyobb a végsebessége. Mivel nem több collal nagyobb kereket teszel fel így nem hiszem, hogy szükséges lenne a gyújtást állítani csak azért, mert nagyobb lett kerék. Nyilván "baromkodás" céljából állítgathatod majd :)
2017. febr. 14. 19:36
 7/9 anonim ***** válasza:

# 6/6 Időpont ma 19:36

Fordítva.

Nagy kerék - nagy tehetetlenség, viszont nagyobb a lendülete ergo nehezebb lefékezni.

Nagyobb tömeg = rosszabb gyorsulás, hosszabb fékút (vagy túlterhelt fékek), a végsebesség is csökken, de biztos nem fog nőni. Cserébe állandó sebességnél a fogyasztás minimálisan csökkenhet.

Kisebb lendkerékkel (felnivel) jobb a gyorsulás, könnyebb lefékezni, a végsebesség elérése is hamarabb történik.

Utcai körülmények között a világon semmit nem veszel észre egy 13 és 15 colos felni között, ha a gumikból váltóméreteket használsz.

2017. febr. 14. 20:16
 8/9 anonim ***** válasza:

5-ös

Jól írtad volna, csak pont fordítva van: kis kerék - jobb gyorsulás de kisebb végsebesség, nagyobb kerék - gyengébb gyorsulás, de elméletben nagyobb végsebesség.

2017. febr. 14. 20:58
 9/9 anonim ***** válasza:

Gondolod, hogy egy 100 lóerős 1500 kg-os autó nagyobb végsebességet ér el mint egy 100 lóerős 800 kg-os? :)

A nagy tömegnek NINCS előnye. Többletfogyasztást, rossz menetdinamikát, nagy sebességnél bizonytalan kanyarbevételt eredményez, ami előtt egyébként is fékezni kell, a másfél tonnás kasztnival pedig 50 méter helyett 150 méterrel előtte. Cserébe nagyobb a lendülete ha már egyszer megmozdult. Bár a gyakorlatban ez se feltétlenül nevezhető előnynek.

Ez nem atomfizika még. :)

De fölösleges végletekről beszélni, 1-2 coll eltérés a kerekeken nem oszt, de nem is szoroz semmit. Tényleg semmit.

2017. febr. 14. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!