Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A kettős tömegű lendkeréknél...

A kettős tömegű lendkeréknél mik utalnak arra, hogy cserére érett?

Figyelt kérdés
Sok oldalon olvastam, hogy zörög, néha csattog, de ezt hogyan kell pontosan elképzelni? Váltáskor zörög, vagy alapjáraton, vagy egyfolytában? Fórumokban többen írták, hogy rázza az autót. Ilyenkor az egész autó rázkódik? Eddig még nem volt ilyen lendkerékkel szerelt autóm, és nem igazán tudom, mik a tünetek.

2017. febr. 8. 17:36
 1/7 anonim ***** válasza:
kedves kérdező sajnos ha jelentkezni fog a hiba azt észre fogod venni, nem csak váltásnál vagy alacsony fordulatnál,de inditáskor is csunyán remeghet
2017. febr. 8. 17:44
 2/7 anonim ***** válasza:
90%

Ezt én sem értem

Mindenki okoskodik, hogy zörög, csörög, kemény a kuplung

Nekem vaj puha a kuplung, nem rezeg, még is fent fog, illetve durván kapcsol össze a hajtás mikor felengedem a kuplungot kettesben hármasban, mintha adna egy pofont a hajtásnak.

Mindenki csak vakarja a fejét a szerelők is, azt mondták ez ilyen.

2017. febr. 8. 17:57
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha tönkremegy rázza az autót alapjáraton, de nagyon durván. A váltó úgy mozgott, mintha váltogatnék vele. Észre fogod venni, ha tönkremegy és nagyon gyorsan a szervizbe fogod vinni, mert elviselhetetlen lesz.
2017. febr. 8. 18:01
 4/7 anonim ***** válasza:
59%

2: hogyha csak elgyengültek benne a rugók de maradt kiegyensulyozott és nem lóg sugár irányba meg a motor is kellően kiegyensulyozott(pl. 6hengeres) akkor lehet olyan, hogy csak váltáskor mintha adna egy pofont.

Az a baj egy szerelő se fog neked belelátni!

Ha megszeretnél győződni a pontos állapotáról lekell bontani a váltót és megmérni a lendkereket.

Minden gyártó megadja, hogy mekora nyomatékra mekora szögelfordulást engedélyez a még beépíthető kettőstömegű! Ha kisebb nyomatékra nagyobbat elfordul az kuka....

Persze a gyakorlatban az van addig mennek vele amig úgy szét nem esik, hogy kiegyensulyozatlanság miatt rázni fog mindent még a bakokon át a teljes kasztnit is....

Mielőtt lebontjátok nézzétek át többször is a teljes hajtást, nem e más "ad pofont váltáskor", pl. egy kopott féltengely vagy kopott difi, lifegő difi bak, stb.!!!! Nagyon kikopott motortartó bak is adhat váltáskor ilyen érzést ha hirtelen fog rá a kuplungod.

Hogyha összes bak, hardy, gardán, difi, váltó, féltengely, minden tuti jó akkor marad a kuplung és ha kettőstömegű a lendkerék lehet az!

2017. febr. 8. 18:26
 5/7 anonim ***** válasza:

Nálam semmi rázás, meg csattogás, meg koppanás leállításkor és hasonlók nem voltak, amiket tipikusan emlegetni szoktak.

Mikor beálltam a garázsba és le volt húzva az ablak, akkor ha lassan engedtem fel a kuplungot üresben, kb a fogásponton volt valami fura halk kerregő hang. És ez kizárólag meleg motornál jött elő. Nem is tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget, mert semmi más hibajelenség nem volt. Kb 8-10e km-t így tettem meg az autóval. Aztán a következő olajcserekor épp eszembe jutott és rákérdeztem szervizben, hogy ez mi a fene lehet. Rögtön rávágták, hogy lendkerék.

Állítólag már a szétesés határán volt a kettős tömegű és a második legrosszabb állapotú volt, amit behoztak hozzájuk. A kerregő hang forrása az volt, hogy a lendkerék már a rögzítőcsavarok fejét darálta.

2017. febr. 8. 19:07
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Nem olyan régóta van meg az autó, így nekem az is fura volt, h -10 fokban olyan kopogó hangja volt, mintha éppen készülne megadni magát a motor. 187 ezer km van benne, így lassan eljön az idő, amikor már tényleg bármi elromolhat benne sajnos.

Az én váltóm is csattan, amikor felengedem a kuplungot, de azt mondják, hogy ez normális, mert másnak ilyen hangos. Néha olyan, mint mikor egy nyitott kuplungos motor váltana. :)

2017. febr. 8. 20:10
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Youtubon van egy csomó, jól hallható videó a rossz lendkerék zajáról. Egy példa:

[link]

Hallgasd 0:43-nál a fémes kalapálást!

2017. febr. 9. 07:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!