Szerintetek egy benzines autónak mennyi az ideális fordulatszám?
Egy 2002-es Suzuki Swiftem van, 1.3 16V motorral szerelve. Általában 1500-2000 között tartom a fordulatot városon belül, nyilván külterületen 90-nél már ez 2500-3000 között van mivel nincs benne hatos. :D
Sokat mászkálok városban vele sajnos, ezért is mérvadó, ha 50-nel megyek, felváltsak-e négyesbe (ami kb 1600rpm) vagy maradjon hármasban 2200rpm körül?
Ugyanazzal az M13A motorral nyomtam már le vagy 150 000 km-t, a pillanatnyi fogyasztásmérő szerint fél-fél liter különbség van 55-60-as tempónál (ezt jelenti a városi 50) a 3. és 4., valamint a 4. és 5. fokozatban haladás között.
Ha nincs nagy nyomtékigény, gurulni simán lehet 50-el ötödikben, semmi baja nem lesz. Gyorsítani ne akarj, kapcsolj vissza kettőt. De a tartósan 1200-1300-as fordulattól nem lesz semmi baja, ha nem kap extrém nyomatékot (nem padlózod le mondjuk alapjárati fordulaton). A 150 000 km önmagáért beszél, az előírt 5w40 helyett használt 0W30 olaj, amiből minimálisat (1-2 deci / csereperiódus) fogyaszt, szintén önmagáért beszél, hogy az ilyen stílus nem árt a motornak.
"Itt nem is igazán az erőtartalék miatt kérdés a fordulatszám, hanem a motor élettartama miatt kérdezem, hogy mi neki az ideális, amikor még szinte ugyanannyit fogyaszt de kímélem vele a motort."
Erre mondtam, hogy 2000 alatt nincs mit keressen a fordulat, az élettartam miatt. Csak erőlködik alacsony fordulaton, attól, hogy te nem érzed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!