Szerintetek hogy érdemes elindulni a téli hidegben autóval, s miért?
Az olaj miatt fél perc járatás elég. Ha nem a hideg kocsiba szeretnél beleülni akkor beindíthatod 1-2 perccel indulás előtt vagy ha pl jeget akarsz leolvasztani, stb.
Szerintem a legcélszerűbb rögtön elindulni mert terhelés alatt melegszik a motor és alapjáraton -10 fokban nem fok sose üzemi hőfokra melegedni.
Tehát elindulsz és nem pörgeted nagyon a motort, hanem csak komótosan mész vele. Ha a vízhőfok okés akkor még ugyan ennyi idő/táv az amivel számolhatsz hogy a motor is üzemmeleg legyen.
Hűha, sok válasz érkezett, amik ráadásul javarészt egybehangzóak is. :)
Tehát 1-2-3 perc nem árthat neki, majd indulás kis terheléssel. Szerintem is ez a logikus, de azért kíváncsi voltam mások véleményére.
Köszönöm mindenkinek, mentek a plusszok! :)
Azért kell leírni, hogy várjon kicsit vele, mert a legtöbb ember az indulj el vele részét úgy értelmezi, hogy el se engedi a kulcsot de már ráugrasztja a kuplungot. Az nem éppen jó. Muszáj leírni külön, hogy várjon vele kicsit és utána mehet csak.
Ha nagyon bele akarnánk menni a melegedési fázisaiba az se egyenletes, ehhez mérten pedig másképp kell elindulni is vele. Ha elindítod akkor a henger fala rögtön meleg lesz szinte, a környéke 1 perc után. Ehhez nem kell elindulni vele sehova, ez ugyanúgy melegszik meg alapjáraton is, de így legalább terhelés nélkül. Ha azt elérte, onnan nem melegedik tovább már csak jóval lassabban, azt kell az elindulással megsegíteni.
Ezért írja mindenki és nem hülyeség, hanem tényleg 1-2 percet várni kell. Nyilván motortól, időjárástól függően, ezt meg hallani kellene fülre meg kitapasztalni.
Az fix, negyed órát járatni baromság, pedig valaki azt is csinálja.
Azt írjátok, próbáljam 2000-2500 rpm között tartani a fordulatot amíg nem elég meleg, de hiszen én alapból is 1500-2000 között tartom városban ha meleg akkor is. :D
2002-es Suzuki Swift GLX 1.3 16V az autó egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!