Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha civil autóban ül a rendőr,...

Ha civil autóban ül a rendőr, követ és dudál akkor köteles vagyok megállni?

Figyelt kérdés
Felmerült bennem, mert facebookon írta valaki, hogy civil autóból mérték, gyorsan ment és ment utána a rendőr kb 15km-t és dudált. De ő nem állt meg aztán a rendőr megunta.
2017. jan. 2. 23:55
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Csak halkan jegyzem meg, hogy a magyar KRESZ-ben arra sincs szabály, hogy meg kell állnod, ha a rendőr "levillogtat", tehát nem kötelező megállnod, csak ajánlott. Hivatalosan a rendőrnek meg kell előznie téged és mutatnia kell, hogy hová kell félrehúzódnod.
2017. jan. 3. 00:14
 2/8 anonim ***** válasza:
76%
Így van ahogy az első írja,és civil autónak nem kell megállni.
2017. jan. 3. 00:22
 3/8 anonim ***** válasza:
90%

Idézem a kreszt:

"(2) Ha a rendőr a forgalmat nem útkereszteződésben irányítja,

a) a járművek megállítására

aa) karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést,

ab) menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-le mozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal;

b) a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból vagy motorkerékpárról, illetőleg rendőrségi helikopterről hangszórón keresztül adott, a követendő közlekedési magatartásra vonatkozó utasításának megfelelő módon kell az úton közlekedő jármű vezetőjének eljárnia."

Tehát jól tette az illető, hogy nem állt meg a droidnak. Csak megkülönböztető jelzést adó járműből szólíthatnak fel megállásra.

2017. jan. 3. 00:31
 4/8 anonim ***** válasza:
25%
Honnan tudja hogy rendőr volt? Lehet hogy oylan személy aki sebességméréssel foglalkozik. Hallottam olyat hgoy lehet ezt megbízva is végezni. mint válalkozó. De lehet hogy tévedek, egy okostojáls mesélte nekem egyszer hgoy nem csak a rendőr mérhet.
2017. jan. 3. 00:44
 5/8 anonim ***** válasza:
63%

Velem is volt már, mögöttem dudálnak gondoltam előzön meg ha akar valamit, majd mellém ér és valamit magyaráz így mentünk még pár száz métert aztán elém megy előre húz jól felgyorsítva megáll kiszáll és ott áll a kocsi mellet a szembesáv közepén.

Megálltam, mert nem tudtam tovább menni aztán közöltem vele hogyan kell igazoltatni valakit!

Puszta közepén nem volt térereje ott szenvedett ezzel a csoda új rendszerrel, mondom neki most akkor vissza menjünk a következő településig? Mondja nem fontos mindjárt lesz térerő, 2perc ide oda sétálás után lett térereje majd jó utat kívánt.

Hasonló városban volt rendőrautó és motorkerékpár eseteként is, ott kb. 2km keresztül jött mögöttem meg mellettem mire bevágott elém.

Elkezdett ordibálni majd közöltem vele amíg nem használta a megkülönböztető jelzést kb. nemsokkal több, mint más és utána is csak szabad utat kell biztosítanom neki és a 2x2sávos úton üres volt a belső. Ha megakar állítnai használjon tárcsát szabályoz jelzéssel vagy a hangosbemondón át adjon utasítást a megállásra!

Háborgott még 5percet, mint a tenger de mindent rendbe talált és meglepődött gyári kipufog van a sportmotoron meg van rajtam rendes protektoros bőr ruha és elmesélte nemrég egy motoros kollégája elhunyt balesetben és azért jött utánam, mert város elején egy pillanatra rámentem a forgalomtól elzárt részre egy kereszteződésben és ezt látta és ezért feljent vagy bírság.

Mondtam igen emlékszek és véletlen hozta úgy, hogy arra mentem és írja meg azért a bírságot elismerem.

Tök normális lett a végére és mondta igen látta nem száguldoztam meg figyeltem de azért nem az utolsó pillanatba kellett volna sávot váltanom ott.

(több autót végig előztem és a végén átmentem a sraffozott részen kanyarodósáv kezdése előtt).

Szerintem a sok idióta aki alapból bunkó velük és hülyének nézi őket és nem ismeri el ha szabályt sértenek azért kezdik sokszor flegmázva az intézkedést, belefáradtak szerintem... De eddig az esetek 99% ban mikor látja mindenr endben és udvariasan köszönök,stb ő is hangnemet vált.

Igaz volt amelyiknek 3X mondtam el JÓ NAPOT KÍVÁNOK X.Y. A NEVEM, JÓ NAPOT KÍVÁNOK X.Y. A NEVEM, JÓ NAPOT KÍVÁNOK X.Y. A NEVEM, szeretné látni az okmányokat?

Utána le esett, hogy köszöni kéne és közölni mit akar.

Amennyi barom van az utakon nem csodálom, ha néha alapból a flegma mód van náluk alapon :(

2017. jan. 3. 08:27
 6/8 anonim ***** válasza:

A dudálós történet civil kocsival volt.

Mondtam is neki hajnalban puszta közepén a mai közbiztonságban nem fogok megállni egy dudálgatásra...

A másiknál igaz szolgálati kocsi volt, de elmondta a kollégája halála miatt fordult utánam, mert azt gondolta egész városon át száguldozni akarok minden záróvonalon át...

2017. jan. 3. 08:29
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem olyan nincs hogy egy rendőr ledudáljon.

Ha civil autóval is van, kiteszi a villogót, és akkor tudod, hogy mi a helyzet. De dudálni biztos nem fog :)

2017. jan. 3. 09:09
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha nem a megfelelő megállítási módszert alkalmazza a rendőr, te nem vagy köteles megállni, ezért jogilag sem vagy megróható.

Nézz utána mi a szabályos:

KRESZ 6. par. 2. bek

2017. jan. 3. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!