Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tankolhatok 98-as benzint,95-ö...

Tankolhatok 98-as benzint,95-ös helyett?

Figyelt kérdés

BMW e36 320i-ról lenne szó. 1998-as.

Érdemes olyat tankolni? vagy maradjak a 95-ösnél?

2016. nov. 28. 11:01
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Ami elő van írva hozzá, azt tankold.
2016. nov. 28. 13:31
 12/21 anonim ***** válasza:
44%
A drágábbik benzin, vagyis a 98 vagy 100-as minden esetben jobb a 95-östől, a legtöbb autóban. Finomabban jár vele a motor, picit kevesebbet eeszik, általában jobb a gázreakció is. Ha nem is jobb a benzin, de a benne található adalékok teszik a dolgukat. Ennek ellenére legtöbbször én is csak 95-ös benzint veszek, mert nekem nem éri meg a drágább benzin hatalmas felára. De jobbnak jobb.
2016. nov. 28. 15:38
 13/21 anonim ***** válasza:

A #7-es írta le az igazságot: "Ha utána tud menni a gyújtáselektronika a jobb benzinnek..."

Az, hogy a szóban forgó BMW erre képes-e már más kérdés. Én eddig csak egy olyan autót vezettem viszonylag sokáig, aminél ez igaz volt, egy '93-as Audi 100. Egymást követő napokon minden reggel 150 km-t tettem meg vele, 95-ös benzinnel 8,02 liter/100km a legjobb 100-assal pedig (asszem Nitro+ vagy mi volt a neve) 7,64 liter/100km volt az átlagfogyasztásom. Próbálkoztam kíváncsiság kedvéért oktánszámnövelő adalékokkal, E85-tel, Benzin-Talnol, Benzin-Benzol keverékekkel is. Üzemanyagtól függően 110-es oktánig csökkent a fogyasztás felette már nem igazán (pl. a benzinhez adott E85 akármennyiére is emelte meg az oktánszámot a fogyasztás mindig nőtt).

2016. nov. 28. 16:25
 14/21 anonim ***** válasza:
Persze, hogy tankolhatsz. Nem tiltja törvény a 98-as benzin tankolását.
2016. nov. 28. 16:27
 15/21 anonim ***** válasza:
Bocsánat az OFF-ért, de ti hol tudtok ma Magyarországon (Budapesten) 98-as benzint tankolni? Én úgy tudom kivonták, nem is találtam sehol, pedig a robogómba az kellene.
2016. nov. 28. 16:36
 16/21 anonim ***** válasza:
Az Agipnál volt 98-as, de pont most címkézik át őket MOL-ra... Itthon tényleg ritka, de Ausztriában mindenhol van.
2016. nov. 28. 16:47
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Volt egy cikk, hogy lehet, hogy kivezetik majd, idővel. Az Auchan simán árul, most 342 ft körüli áron.
2016. nov. 28. 17:07
 18/21 anonim ***** válasza:
Igen a hetes.Ha az elektronika tudja az előgyújtást állítani a magasabb oktánhoz,akkor még a teljesítmény is növekedik valamelyest a fogyasztáshoz képest.A régi Ladáknál lehetett ezzel variálni az előgyújtás növelésével,magasabb oktán számú üzemanyagnál,de ott manuálisan én állítottam az előgyújtást hozzá.Ha ezt a tied nem tudja,csak pénz kidobás.
2016. nov. 28. 18:02
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

" a nitro 100+ racing valamit csak érhet, mert annyi hülye nem lehet, mint ahányan tankolják"

Együnk lószart! Egymillió légy nem tévedhet...

2016. nov. 29. 13:27
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem tudom van-e értelme még közbeszólni, annyi "okosság" érkezett... :-P

Szerintem ehhez hasonló cikkeket olvass végig:

[link]

[link]

Gugli a barátunk, keress és találsz.

Összefoglalva: esetedben az oktánszám növelés felesleges, kevesebbet nem fog enni. ....elvileg.

Egy kis adalék: szerelő ismerősöm egyik kliense bevitte a kocsiját hozzá, ... fene tudja miért, de lefejtettek belőle egy kevéske benzint, amit aztán elvitt a MOL-os laboráns haverhoz. Bemérték. A 95-ösként vásárolt üzemanyag oktánszáma 92 egész fene-tudja-mennyi-tized volt.

A kutakon felírt 95-98-100 az nem feltétlen oktánszámot jelent, hanem valójában termék elnevezést.

Lásd Shell 100, az is a valóságban 98-as oktánszámú ismereteim szerint, de plusz adalékok miatt így jelölik a különlegességét.

Ha pl egy 95-re belőtt autó az eddigi 95-ösként vásárolt benzin után a 98-astól kevesebbet eszik, az úgy lehetséges, hogy eddig a motor nem kapta meg a gyári előírt 95-ös oktánszámot.

Én a saját E36-omba Shell 100 plusz nitro turbo izé-hozét tankolok, nem az oktánszám miatt, hanem az adalékok miatt. Jótékonyan hatnak a motor élettartamára.

És azt is érdemes tudni, hogy szinte minden kút a nyers üzemanyagot a MOL-tól veszi és maga adalékolja. Kivétel pl. az ukránok és a Shell 100. Az ukránok sajáttal dolgoznak (ha minden igaz, nem érdekelt sosem...), a Shell 100 pedig nyugati import.

A MOL technológia kiváló, csak a betöltött nyers olaj nem a legszuperebb, valami kelet orosz rosseb-tudja-mi-franc és így a végtermék sem tökéletes.

A nyugati finomítok jobb alapanyagból jobbat tudnak előállítani.

Ezért is érdemes nyugaton mindig jól betankolni.

Szumma-szummárum: az adalékok miatt jobb lehet a 98, de lóerőket ne nagyon várj.

(A fenti infók sok embertől összegyűjtött kis csokor volt. Nem vagyok olajmérnök, csak mérnök. A tévedés jogát fenntartom, ha nekem hazudtak, akkor tévedtem. Ez van.)

2016. nov. 29. 14:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!