Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyire gyakori Magyarországo...

Mennyire gyakori Magyarországon az, hogy az előzendő jármű jobbra indexel, hogy mehetek?

Figyelt kérdés

Régóta vezetek, nagyon ritkán láttam ilyet, de az utóbbi időben, ahogy egyre többet megyek, majdnem minden napra jut egy ilyen.Általában teherautók, és buszok szokták csinálni, ritkán személyautók.

Mikor látja,hogy nézelődök ki mögüle, és szemből már nem jönnek, akkor elkezdenek jobbra indexelni, jelezve,hogy mehetek.

Általában az előzést befejezve, én villantok egyet az elakadásjelzővel, sokan meg még a refivel vissza is villantanak.

Ez is épp annyira magyar szokás, mint az elakadásjelzővel megköszönni?Régi szokás, vagy új?

2016. nov. 1. 11:38
 1/5 anonim ***** válasza:

Én most egy buszost tudnék felhozni példának aki egy kanyargós úton ment kb 50-el, meg akartam volna előzi de sötét volt, indexelt egy egyenes szakasznál hogy most meg tudom előzni.

Ezen kívül nem jut eszembe más.

2016. nov. 1. 11:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Talán 10-ből egy. Ha lassan megyek én is szoktam jelezni.

Én is úgy vettem észre, hogy személyautósokra ritkán jellemző, inkább teherautósokra, buszosokra.

Az elakadásjelzővel villogást még megértem, de a visszavillantás már hülyeség szerintem.

Én már láttam külföldön is ezt a jelzést.

Szerintem már 30-40 éve is létezett ez a szokás.

2016. nov. 1. 12:30
 3/5 anonim ***** válasza:
Én már régen is láttam, de a saját szememre bízom az előzést, nem máséra, ki tudom várni azt a fél percet még mögötte 50-nel.
2016. nov. 1. 12:48
 4/5 Beviz Elek ***** válasza:
Régi szokás és nem csak Magyarországon. Inkább a nagyobb járművek szokták, hiszen nehezebb kilátni mögülük.
2016. nov. 1. 13:03
 5/5 anonim ***** válasza:

Elég gyakori, egész Európában is.

Személyautók is csinálják néha, jelzik, hogy menjél, mert én nem tudok/akarok gyorsabban menni.

Kamionosok, buszok után pedig tényleg fárasztó menni. Itt vannak rendes sofőrök, mivel ők magasan ülnek, és látnak jó messze, indexelnek jobbra, hogy most mehetsz, nem jön szembe semmi. Általában meg lehet bízni bennük. Olyan is volt már, hogy akartam előzni egy kamiont, és egyből indexelt balra, mikor menni akartam, ezzel jelezve hogy ne menjek. Mert ő látta, hogy jön autó szemből, én nem. Nagy köszönet neki ezúttal is.

Az elakadásjelzővel köszönés sem magyar szokás. Romániában például még elterjedtebb, de sok más országban is használják. Nyugatabbra inkább az egyet jobbra - egyet balra indexelést használják megköszönésnek. Ezek már mind régi szokások, nem mostanában találták ki őket.

2016. nov. 1. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!