Magyarországon tényleg ilyen idősek a téli abroncsok?
2-3 éve vettem egy 10 éves autót, amin még a gyári gumiabroncsok voltak fent. Elkopva nem volt, de 5-6 évente érdemes lecserélni a gumikat, mert megkeményednek, elvesztik a tapadásukat. Nem szeretek sok pénzt az autómra költeni, nincsenek is nagy igényeim, de két dologra mindig odafigyelek, a gumikra és az ablaktörlőkre. Ezek fontosak a biztonságos közlekedéshez, főleg téli időszakban. Így első dolgom volt új nyári, majd télen új téli gumikat venni az autómhoz, így ezekkel most 3-4 évig nem lesz gondom.
Amit az #5-ös írt, hogy 2001-es használt gumikat vett a Swiftjére... ha tudnám, hogy hasonló kaliberű autó jön mögöttem az úton, óvatosan lehúzódnék és hagynám, hadd menjen el mellettem, és tűnjön is el a látóteremből. Mi fékútja lehet egy olyan gumival szerelt autónak? Tegyük fel, megyünk 90 km/h sebességgel, normál követési távolságot tartva. Előttem történik valami, ami miatt satuféket kell nyomnom. Én megállok, de amikor az én autóm már áll, ő még 30-40 km/h sebességgel csúszik blokkoló kerekekkel, amik szánkótalphoz hasonlítanak. Nem hiányzik, hogy lenullázza az amúgy sem túl nagy csomagtartómat.
9-es!
Én 2,5-éve vettem a kocsimra egy garnitúra 2004-es, de max pár 1000 km-t futott gumit.
Mentem vele elég sokat 3 nyár alatt, sosem volt gond, de most hirtelen(pedig most kb 4 mm a mélysége) bekeményedett, és hirtelen főleg vizes úton elkezdett csúszni. Le is cseréltettem hamar.
"Én is keveset megyek vele, ezért van fent egyfolytában. Elöregedne mire elhasználnám. Egyébként még mindig jobb a téli gumi nyáron, mint fordítva.
"
Na, én is így vagyok vele.
Nem fogok téli-nyári gumit cserélgetni.
Használt gumit meg nem veszek, mert az hatalmas kocka, és télen nem takarított út vezet hozzánk, kell a jó gumi..
Múltkor ráérő időmben sátálgattam a bolhapiacon, egy tartalékos emberke 2! azaz kettő mm profilmélységű gumit akart rám sózni! :-)
Toyota Yaris 1.0, mindig téli gumi van rajta. 3,5 éves, a megvétele után az első telének egy részét a vele vett régi nyári gumival nyomta, kriminális volt.
A téli gumi teljesen OK nyáron, ha az ember szinte sosem megy az autóval, akkor is lassan s nálunk ez teljesül. Elkopni nem fog a gumi, előbb öregszik el, 8 éves gumit eszünkbe se jutna használni...
A téli gumit nyáron használni nem tanácsos. Aki nem akarja cserélgetni, miért nem 4évszakos gumit vesz? Számomra érthetetlen.
A téli gumi nagyon felpuhulhat nyáron, és könnyebben is kap defektet. Aki keveset használja, annál nyilván kisebb az esélye a nagymértékű kopásnak. De mi történik akkor, ha ki kell menni autópályára? Lehet, hogy nem lesz semmi gond, de a forró aszfalton sokkal nagyobb a defekt kockázata, nem beszélve arról, hogy egy 130-ról történő vészfékezésnél a téli gumi felülete hirtelen megéghet és már nem is tapad rendesen. Én pár tízezer forinton nem spórolnék.
A városban történő 30-50-es tempónál persze nem lesz gond a téli gumival sem, csak ez esetben sem látom az ésszerűségét annak, hogy 4évszakos helyett téli gumit használjunk nyáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!