Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért van a villamosnak...

Miért van a villamosnak elsőbbsége?

Figyelt kérdés
Volt a KRESZ vizsgán egy kérdés, amit nem értettem. A kis mozgóképen haladt a személyautó egyenesen, vele szembe jött a villamos és jobbra kanyarodott. Ilyenkor úgy tanultuk, hogy az autónak van elsőbbsége, a vizsgán pedig a villamos volt a jó válasz.
2016. szept. 26. 23:35
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Ez hogy lehet? Ha az autó egyenes ment, és a villamos pedig vele szemben jött, és jobbra kanyarodott, akkor nem is keresztezték egymás útját. Tuti jól fogalmaztad meg a kérdést?
2016. szept. 26. 23:40
 2/19 A kérdező kommentje:
Bocs, az én nézetemből haladt jobbra, vagyis szemből jött az ő szemszögéből balra kanyarodott és így keresztezte az én utamat, mert én egyenesen mentem.
2016. szept. 26. 23:51
 3/19 anonim ***** válasza:
19%
A villamosnak szinte mindig elsőbbsége van, ezt meg is tanítják már KRESZen. Gondolom, nehezebben áll meg, ilyesmik miatt van ez. Az okot nem tudom, de volt róla szó. A villamos speciális.
2016. szept. 27. 00:10
 4/19 A kérdező kommentje:
Köszi. Csak az órákon tanultuk, hogy ez az egyik kivételes eset, mikor nekem van elsőbbségem és a gyakorló tesztekben is mindig ez volt a jó válasz, akkor a vizsgán miért a villamosé az elsőbbség. Egyébként meglett a vizsga, csak nem értem az okát, csak ezt az egyet rontottam el a 3 pontosak közül. :)
2016. szept. 27. 00:26
 5/19 anonim ***** válasza:

Nem volt még valami a képen? pl. kanyarodó főút

Ha nem, akkor az autónak van elsőbbsége.

2016. szept. 27. 00:41
 6/19 A kérdező kommentje:
Egy főútvonalat jelző tábla volt mellettem, de nem volt alatta kanyarodási kiegészítő tábla.
2016. szept. 27. 00:45
 7/19 anonim ***** válasza:

Valamit benéztél, a villamosnak sincs mindig elsőbbsége.

A villamosnak az általános szabályoktól eltérően elsőbbsége van:

- egyenrangú útkereszteződésben, akkor is ha bal kéz felől érkezik;

- körforgalomban mind a belépő-, mind a kilépőponton, a körforgalomban haladó más járművekkel szemben;

- útkereszteződésben, ha azonos irányból érkező járművel együtt jobbra kanyarodik és egymás útját keresztezik;

- útkereszteződésben a szemből érkező járművel szemben, ha mindkét jármű balra kanyarodik;

- útszűkületbe történő behaladáskor más járművekkel szemben akkor is, ha maga is irányt változtat.

2016. szept. 27. 00:53
 8/19 A kérdező kommentje:
A videót kétszer is megnéztem, sőt még a végén is mikor meg lehet nézni az elrontott választ. Csak egy főútvonal tábla volt mellettem. Arra gondolok így utólag, hogy mivel a főút egyenesen haladt így a szemből jövő villamos is főúton volt meg én is és így a kettőnk közül neki van elsőbbsége, de nem biztos csak én gondolok erre.
2016. szept. 27. 01:01
 9/19 anonim ***** válasza:

Ettől még nem lenne elsőbbsége.

A vázolt elrendezésben két eset lehetséges, amikor a villamosnak van elsőbbsége:

- egyenrangú útkereszteződés és jobbról is jön egy jármű (ami nem jobbra kanyarodik)

- kanyarodik a főútvonal és a villamos van a főútvonalon, az autó értelemszerűen nincs főútvonalon.

De hát ahogy írod, nem ez volt a helyzet. De az is lehet, hogy trükkösen volt feltéve a kérdés. (pl. melyik jármű haladhat el másodikként?)

2016. szept. 27. 01:52
 10/19 anonim ***** válasza:
ja, kihagytam azt az esetet, hogy az autó földúton érkezik :)
2016. szept. 27. 01:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!