Egy jawa mustang gyújtása szerintetek átalakítható dc cdi-re?
Arra lennék kíváncsi hogy mi történne ha a Jawa mustang megszakítós gyújtását átalakítanám úgy hogy egy 12voltos robogós DC cdi-re bekötném a trigger helyére az egyik váltóáramú tekercset és a másikat a megszakítóra.(természetesen csökkenteném az áram erejét pl a réz drót letekerésével)
Szerintetek a robogós gyújtótekercsen keresztül a gyertyán keletkezne szikra amikor a megszakító kinyílik?
Nagyjából az a kérdés hogy a tekercs váltóárama működne e úgy mint a robogón a trigger. Elméletileg a trigger is 1-2V váltóáramot generál.
A konkret kerdesedre nem tudom a valaszt!Viszont annyit hozzafuznek hogy nekem is volt ilyen motorom...taadasul kettő is!
Szerintem kar varialnod a gyujtassal ha csak nincs szenné tuningolva a blokk,mert a mustafa gyari gyujtasa tokeletesen megfelel minden korulmenyek kozott!Nem is szokott elallitodni,max a megszakito elkopik de ennyi!Egyszer belovod normalisan nagyon sokaig nincs vele gond!
Köszönöm a válaszod.
Én csak azért kérdeztem mert át szeretném csinálni az egészet úgy hogy 2 gyújtótekercsre fullwave egyenirányítót kötnék és azzal tölteném a 12v-os akkumulátort és így már lehetne dc cdi is. Egy dc cdi-vel alapgázon is erős és stabil szikra lenne.
Annyit tudok,hogy az a trigger valamiféle pulzáló tekercs és lehet,hogy a dc cdi csak egy bizonyos frekvenciára lép működésbe. De lehet az is hogy egy egyszerű tekercstől is kisülne.Ezért kérdeztem hátha valaki kísérletezett már ilyesmivel.
Igen de ahhoz az alaplaphoz is kell tirisztor vagy ilyesmi.A másik linkről pedig annyit hogy a jeladót elég nehéz lenne úgy felszerelni hogy pontos legyen a gyújtás.
Milyen közdarabra gondolsz? honnan szerezhetnék egy olyat ami jó lenne a jeladóhoz?
Valami olyan megoldást szeretnék hogy az egyik tekercs adja azt a jelet a megszakítóval időzítve.
Arra lennék kíváncsi hogy lehetséges e?
Egy netes oldalon láttam hogy valaki készített egy ilyen cdi rendszerekre egy tesztert és azzal adta a jelet a cdi-nek.
Ezen a képen az alsó áramkörön látható hogy 555 timer IC-vel helyettesítik a triggert.
Szerintem ha összehozom ezt az áramkört akkor már meg tudom csinálni az egész tervet.
Az időzítő pedig maradhatna a megszakító.
Ha ezt az egész áramkört meglehetne csinálni úgy is hogy ne a 12voltos akku hanem pl a 6voltos tekercs táplálja akkor működne AC cdi-vel is így nem lenne szükség akkumulátorra sem.
Sajnos ilyen szinten nem értek az elektronikához.
Mégis azt mondom, hogy az első linken szereplő megoldáshoz hasonlót kellene keresned. Nem látszik jól, hogy hall jeladó van a lapon vagy más elvű. Ha hall jeladós, akkor a közdarab egy műanyag henger, valahol bele van öntve egy mágnes.
A lényeg az itt, hogy adott a főtengely végére a közdarab, ami adja a jelet, és van a panel az érzékelővel, ami egy az egyben ráköthető az eredeti rendszerre.
Egyébként nem olyan bonyolult felrakni a jeladót. Én először ragasztópisztollyal ragasztanám fel, aztán hőlégfúvóval melegen óvatosan addig állítanám míg működik. Ha ez megvan akkor ki lehet jelölni a furatpontokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!