A autók motorjaiban a hengerek térfogata mindig adott, vagy eltérőek lehetnek?
Mármint hogy lehet-e egy x autó motorja x térfogatú és egy y autó térfogata y térfogatú, vagy az x és az y autó motorjaiban a hengerek x térfogatúak?
Remélem érthető. Ha nem bocsi, nemtudom pontosabban most megfogalmazni. :)
Ez egy elgondolkodtató kérdés.
Ugyanis elgondolkodtam, hogy vajon mi a csudát is akarsz kérdezni?
Ha az a kérdés, hogy az ezerkétszázas motor, az ezerkétszáz köbcentis-e, akkor a válasz igen, és értem a kérdést.
Ha nem ez a kérdés, akkor nem ez a válasz, és nem is értem hogy mit kérdezel. :(
Már elég régóta gyárt az ember belsőégésű motorokat, hogy kialakuljon egy optimális dugattyúátmérő / lökethossz arány. Ettől persze kisebb eltérések lehetnek, de a motor lökettérdogata elosztva a hengerek számával mindig kiadja egy henger lökettérfogatát. És itt lehet némi eltérés az átmérőben és a lökethosszban.
Természetesen ahány gyártó annyiféle dugattyú és henger, nem LEGO-ból építkeznek.
Asszem kapizsgálom hogy mit kérdezel.
De nem, nincs ilyen, minden gyártó teljesen más dugókat gyárt, nincs 2 egyforma különböző gyártótól. Ez azért van, mert mondjuk az Opel 1.6-osa igazából csak 1571 köbcenti, de egy VW-é legyen mondjuk 1585 köbcenti. Tehát semmilyen szabvány nincs.
Nem feltétlen.
Lehet ugyanaz a dugattyú különböző lökettérfogatú motorban is.
Nem csak a henger szélessége határozza meg a lökettérfogatot.
A motor nagyságát az a határozza meg, hogy milyen a henger furata, mekkora a főtengely lökete, és hány hengerből áll. Ha azt vesszük, hogy az említett három tényező tól-ig változhat, akkor az elképzelhető variációk száma végtelen.
Ez azonban nem zárja ki azt, hogy pl. egy ezer köbcentis 3 hengeresben rövidlöketű kis autóban, ne ugyan akkora dugattyú legyen, mint egy 3600-as 8 hengeres hosszúlöketű amcsi dögben.
De ez csak véletlenszerű, a motorok méretezésébe, tervezésben, nincs semmi standard előírás.
(ha jól értettem valami ilyesmiről érdeklődtél)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!