Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » B+E kategóriás vezetői engedél...

B+E kategóriás vezetői engedély hogy működik?

Figyelt kérdés

Tegyük fel van egy autó, amelynek a forgalmi engedélye a következőket írja.

Saját tömeg: 1200 kg

Könnyű pótkocsi: max 650 kg

Nehéz pótkocsi max. 1200 kg

Ezeket akkor is ráakaszthatja valaki, ha csak B-s engedélye van.

Miben változik a dolog, ha levizsgázik nehézpótkocsiból? Ezeket a számokat figyelmen kívül hagyja és bármit ráakaszthat? (Próbáltam rákeresni, de nem volt érthető leírás)

Köszönöm!

2016. aug. 9. 20:44
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Köszi!
2016. aug. 10. 12:33
 12/13 anonim ***** válasza:
Én is most agyalok a B+E mert a lakókocsi 1300 kg és már B-vel nem húzhatom, de az 1200-est még tudtam, pont benne voltam a 3.5 tonnában.
2016. aug. 10. 12:39
 13/13 anonim ***** válasza:

B kategória

"a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van;

b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg;

c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg."

Tehát, ha könnyű (<750 kg) pótkocsiról van szó, akkor az egész szerelvény össztömege 4250 kg lehet. Ha nehézről (>750 kg), akkor csak 3500 kg lehet összesen, de a pótkocsi nem lehet nehezebb a kocsinál. A tengelyek számáról nem ír semmit.

2016. aug. 10. 14:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!