B+E kategóriás vezetői engedély hogy működik?
Tegyük fel van egy autó, amelynek a forgalmi engedélye a következőket írja.
Saját tömeg: 1200 kg
Könnyű pótkocsi: max 650 kg
Nehéz pótkocsi max. 1200 kg
Ezeket akkor is ráakaszthatja valaki, ha csak B-s engedélye van.
Miben változik a dolog, ha levizsgázik nehézpótkocsiból? Ezeket a számokat figyelmen kívül hagyja és bármit ráakaszthat? (Próbáltam rákeresni, de nem volt érthető leírás)
Köszönöm!
Nem egészen, "B" kategóriával max 750kg-os pótkocsi húzható és szerelvény súlya nem haladhatja meg a 4250kg-ot (3500+750)
Ha ennél nehezebb az már nehézpótkocsi és "E" kategória is kell hozzá.
Igen, igen, idáig értem.
De arra lennék kíváncsi, hogyha valakinek megvan az E vizsga, akkor ő mit vontathat? Bármit?
Mert az 1200 + 651 és 1200 + 1200 az még bőven benne van a 4250-ben ill. a 3500-ban, tehát elég a B.
Mit adna még nekem pluszban az E?
általában nagyobb lakókocsit, lószállító pótkocsit vontathat a versenyző E kategóriával, és előtte egy mehatározott súlyú, méretű B kategóriás autóval húzhatja(mindkettőn érvényes műszakival)
még mindig szép számmal belefutnak a büntibe, mert erre nem figyel a versenyző, csak akaszt, oszt haddmenjen...
Te már tudod az okosságot.
A BE kategóriával húzhatsz például 3,5 tonnás futót is. De ahhoz olyan autó is kell. Hiába van neked BE jogsid, ha az autóddal csak 650 kilós futót húzhatsz. Tehát nagyon oda kell figyelni.
Tehát van például egy VW Touareged, azzal húzhatsz 3500 kg-os futót is. Ilyen sima B jogsival ugye nem képzelhető el.
Kérdező, leírtam az első válaszban mindent, miért kérdezed meg újra?
MÉG EGYSZER:
"B" kategória:
- max 3500kg jármű vezetésére jogosít
- könnyű pótkocsi húzható vele, ami max 750kg
- a járműszerelvény össztömege nem haladhatja meg a 4250kg-ot
"E" kategória:
- nehéz pótkocsi
- ha jól emlékszem 4m magasság korlát és max 44t össztömeg van megszabva itthon, de ebben nem vagyok biztos
"B+E":
- maximum olyan súlyú pótkocsi húzható amennyi a jármű súlya (3500 + 3500 = 7000) HA fékezhető
- ha nem fékezhető, akkor max a húzó jármű súlyának a fele (3500 + 1750 = 5250)
Tehát "B"-s szerelvény max 7t lehet.
Remélem így érthetőbb.
#7:
Hiába ismétled magadat, ha hülyeséget írsz!
A sima B jogsival is szabad vontatni 750 kg-nál nehezebb utánfutót, de a járműszerelvény nem lépheti túl a 3500 kg-ot!
Példa: Ha van egy 2000 kg-os autód, akkor - ha a forgalmiban lévő bejegyzés is engedi - simán vontathatsz pl. egy 1500 kg-os lakókocsit sima B jogsival E kategória nélkül!
Na lehet lepontozni!
8as jól írja.
Valamint B+E kategóriával vontathatsz minden B kategóriával vezethető járművel nehézpótkocsit (ha egyéb előírás nem tiltja pl. vontatható tömeg) súlykorlátozás nélkül.
Alapvetően két helyen van gyakorlati jelentősége:
Ahogy már írták, trailer, lószállító, lakókocsi
A másik pedig a mezőgazdasági vontató + két nehéz pótkocsi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!