Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan mehetnék már végre át...

Hogyan mehetnék már végre át a forgalmi vizsgán?

Figyelt kérdés
Harmadszorra is megbuktam. Először rögtön a vizsga elején aztán kétszer a 40. perc után. A második alkalommal pirosra váltott a lámpa mire beértem a kereszteződésbe, a harmadiknál meg egy másik kereszteződésben az úttorkolatnál ketté vált az út, de nem vettem észre és balra kanyarodásnál a jobb szélről indultam ki, pedig még le is esett, hogy valami nem stimmel, de egyszerűen nem tudtam lereagálni. Már totálisan retardáltnak érzem magam. Nagyon szégyenlem, hogy nem tudok megszerezni egy szerencsétlen jogosítványt, holott funkcionális analfabéták is kocsival rohangálnak... Az autót amúgy magabiztosan irányítom. A jármű technikai kezelése nem vonja el a figyelmem, úgy érzem "hozzám nőtt", persze azért van még min dolgozni bőven. Aztán jönnek ilyen bugyuta dolgok és elrontom a vizsgát. Mit tegyek? :(
2016. aug. 3. 13:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Szerintem alapvetően ott lett elrontva a dolgod, hogy idő előtt futottál neki a vizsgának, még gyakorolni kellett volna.

A leírt hibák ellen nincs más ellenszer csak a gyakorlás, a baj ugyanis az, hogy későn veszel észre dolgokat, nem figyelsz "előre".

"Az autót amúgy magabiztosan irányítom. A jármű technikai kezelése nem vonja el a figyelmem, úgy érzem "hozzám nőtt", persze azért van még min dolgozni bőven." - Nem irányítod magabiztosan az autót, azért mert még csak a közvetlenül előtted lévő jelekre figyelsz, sokszor meglepetésként ér a helyzet, kapkodni kezdesz, és rossz döntéseket hozol.

Pl, ha beragadtál a jobb oldalon, onnan meg sem szabad próbálni balra kanyarodni, mész arra, amerre onnan szabályos.

Nem tudsz mást tenni, mint gyakorolsz, és főleg azt gyakoroljátok, hogy messzire előre tekintve már a távolból észre venni, hogy ott mi vár majd rád, illetve ha meglepetésként ér egy helyzet, onnan szabályosan haladni tovább.

2016. aug. 3. 13:44
 2/17 anonim ***** válasza:

Behajtottál a pirosba? És a jobb szélső sávból kanyarodtál balra?

Nem csak tanulnod kell még, de felejtened is van mit!

2016. aug. 3. 13:56
 3/17 anonim ***** válasza:
Előretekintést kell gyakorolni, hogy azokat is lásd ami jön majd, értelmezd, hogy már korán lásd (szemüveg nem kellene esetleg, jól látod őket jó előre?) a táblákat, azokat is figyeld mire utasít, van időd akkor felkészülni rájuk, jó döntést hozni! Mert az útburkolati jeleket is későn vetted észre ezek szerint, ha már valahol ottmaradtál akkor maradj is ott, folytasd onnan, az oktató újratervez ilyenkor, az nem gond, de ne próbáld meg kijavítani azt, mert pl átlépsz vele egy záróvonalat, veszélyhelyzetet teremtesz. A lámpánál nagyon kell figyelni, ha már sárga, akkor nem indulsz el, csak akkor ha már nem lehetett volna megállni biztonságosan és látod hogy bent se ragadsz, azt sem szabad, ezt előre látnod kell hogy beférsz-e. Szintén előretekintési gyakorlat.
2016. aug. 3. 14:11
 4/17 A kérdező kommentje:
:) Köszönöm második ezen jót mosolyogtam! Elsőnek meg a jó tanácsot és az építő kritikát. Igen előre kell felmérni a dolgokat és a további gyakorlás lesz a megoldás. Sajnos a szemem is gyenge nagyon. 4+ dioptriás és a szemüvegem sem az igazi már. Köszönöm méegyszer a segítséget. ;)
2016. aug. 3. 14:13
 5/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm harmadik. Igen a szemem nem az igazi.
2016. aug. 3. 14:14
 6/17 anonim ***** válasza:

Nem véletlen az, hogy a vezetés-alkalmassági legfontosabb eleme a látásvizsgálat.

Sokan úgy vannak vele, hogy közelre jól látnak, nem tartják fontosnak a távolban lévő dolgokat, úgy gondolják, majd ha közelebb lesz, jól látják, akkor megnézik azt.

Csakhogy vezetés közben a jármű kisebb-nagyobb sebességgel halad, ha későn tudatosul a vezetőben, hogy mi is van körülötte, már késő lehet.

Ehhez még hozzá tartozik az is, ha az illető nem lát jól távolra, nem is figyeli azt a távot, hisz úgysem látja mi van ott, márpedig vezetés közben nem mindegy, hogy 20 - 50 - 100 méterről, vagy még attól is távolabbról már észre vette azt, ami segíti a helyes döntést meghozni.

Kell egy jó szemüveg, ha arra szükséged van.

Nem csak a vizsga miatt, később, amikor már egyedül vezetsz, és ismeretlen helyen, ahol a táblákat, útburkolati jeleket figyelve tudsz csak tájékozódni, fontos lesz, hogy időben meglásd az információt.

Ebből a szempontból a városi közlekedés talán annyival könnyebb, hogy ott kisebb a sebesség (viszont nagyobb a nyüzsgés), lakott településeken kívül, ahol 100km/h fölötti is lehet "forgalom ritmusa", nem lesz lehetőséged 45-el zötykölődve figyelni a táblákat, ott azt is meg kell látni, ha előtted 100 méterrel kivillan a féklámpa.

2016. aug. 3. 14:35
 7/17 anonim ***** válasza:
Akkor mielőbb csináltass egyet, direkt vezetéshez, addig ne is menj vizsgázni. Nekem is van külön, amivel már a 250m-re lévő táblát is tisztán látom, 110%-os mindkét szemem külön-külön. Ég és föld amikor előre látod jól és tisztán!
2016. aug. 3. 15:30
 8/17 anonim ***** válasza:
Ne kapkodj, van idő mindenre, nem azt kell bemutatnod, hogy mennyire van "hozzád nőve" az autó, hanem azt hogy hogyan tudod a szabályokat a gyakorlatban alkalmazni. Menjél csak 40-45-tel ahol várhatóan bonyolultabb lesz a szituáció és hagyj időt magadnak arra hogy eszedbe jussanak a szabályok és a szerint cselekedj. Ráadásul ha lassabban mész akkor kisebb távolságot kell megtenned a vizsga ideje alatt ez automatikusan kevesebb hibázási lehetőséggel jár. A gyorsulást sem kell forszírozni,csak szépen komótosan. Aki meg türelmetlenkedik mögötted azzal ne törődj, a vizsgádról van szó, ő meg intézi a saját dolgát ahogy tudja.
2016. aug. 3. 15:45
 9/17 anonim ***** válasza:
#8# ha indokolatlanul halad folyamatosan, azért is megbukhat.
2016. aug. 3. 17:17
 10/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget mindenkinek! :) Sok jó gondolatot olvastam. :) Megfogadom őket! Igyekszem majd előre gondolkodni. 20-50-100m-es távolságokat pásztázom. Ha elvétek egy sávot akkor változtatok az irányjelző állásán és másik irányba kanyarodom. Eszembe lesz ez, hogy nem baj csak ne szegjek szabályt. A látásomat illetően is fogok intézkedni. Ha szükséges új szemüveg és megfigyelem, hogy milyen messzire látok el vezetés közben. És persze még néhány plusz óra... :) Köszönöm mindenkinek, hogy ilyen konstruktív hozzászólásokat kaptam.
2016. aug. 3. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!