15 éve álló autó beindítása? Mire kell odafigyelni?
Van egy 2.5 d fiat 131esem. Kasznia rozsdás, javításra szorul. Motorja váltója rendben van. A motort be szeretném indítani. Mi az amit egy 15 éves állás után nézni kell a motoron és kicserélni? Olajcsere pl?
Mekkora kárt tehetek benne ha így próbálom meg elindítani?
Ami először eszembe jutott, hogy nehogy elszaggassa a vezérműszíjat. Ha nagyon tutira mennék lecserélném a szettet indítás előtt, vagy rizikózol.
Amit cserélni kell:
Összes folyadék, gázolaj, motorolaj, váltóolaj, fagyálló, ablakmosó
Összes szűrő, lég, olaj, gázolaj, pollen ha van
Komplett vezérlés görgőkkel, vízpumpával, generátor szíj
Így hamargyorsan ennyi, aztán úgy is jönnek majd menet közben a dolgok.
Köszönöm a válaszokat!
Apámé volt a kocsi, de valamiért kint volt hagyva az udvaron, majd a kerekek is lekerültek róla és be volt hajítva a tyúkudvarba. Az öregem általában nem szokta megbecsülni az autókat, csak dobálta ide oda őket. Pár hete raktam rá kerekeket, kihúzattam aztán gondoltam alakítgatom. Szerinte a motor fel lett újítva, a váltó szintén rendben van.
Egyenlőre csak annyit szeretnék kideríteni hogy tényleg jó e a motor és ha van rá lehetőség megmozdítani a kocsit. Van rajta munka sok. A nívó pálcát megnéztem egész normális kinézete van az olajnak.
A gázolajat miért szükségszerű leengedni? Illetve hol tudom?
Amit biztos, hogy bármilyen indítózás előtt meg kell csinálni:
- Folyadékok cseréje
- Olaj cseréje
- Üzemanyag kuka, üzemanyagrendszert jó eséllyel ki kell tisztítani
Ezek után megpróbálnám indítani és ha van egy halvány remény is arra, hogy menni fog utána vezérlés és minden gumi / tömítés cseréje.
mindenek előtt a vezérlést kell megnézni...gumi bordásszíj, vagy láncos..ha gumi, akkor azt csrélni kell, mert egyből elszakad, és a motornak annyi.
feltöltöd vízzel,és a régi olajjal meforgatod..nem fog egyből indulni, de az nem számít...nem tudom a cetánszám mennyivel csökkent, de egy próbát megér..
ha beindul akkor utána leállítod, és akkor kön a nagy karbantartás..
Mentem már 20 éves gázolajjal, semmi baja. A vezérműszíjra nem árt, ha ránézel indítás előtt, mennyire van elérve.
A többi baromsággal ne foglalkozz, a friss ablakmosófolyadék meg pollenszűrő (40 éves autóban, ja)nyilván elengedhetetlen az indításhoz.
Ha szerencséd van, és nem levegősödött le a sok év alatt, meg jó az izzítás, akár pöccre is indulhat.
Ráérsz utána is cserélgetni, ami szükséges. Amiket felsoroltak, az bőven több tízezer ft, és semmi garancia nincs rá, hogy jó az a motor, akkor meg kidobott pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!