Az újabb autóknál már "optimizálták" a klímát, hogy nem fogja vissza annyira?
Előző autóm egy 1. generációs Octavia volt, 2003-es.
Manuális klíma volt benne.
Voltam olyan hülye, hogy 1.4-es motorral vettem.
A klímáját, amikor bekapcsoltam, olyan volt, mintha egy tömött utánfutót kötöttek volna az autóra.
Amikor bekapcsoltam menet közben , minimálisat rántott az autó, előzni is nagyon veszélyes volt vele ilyenkor.
2 hónapja vettem egy fiatal Focust, 5 éves.
Ebben csak 1.6-os motor van.De, érezhető a különbség.
Nem gondoltam volna, hogy 1.4 meg 1.6 motor között ekkora a különbség.
Ebben automata klíma van, mindig az "auto" funkciót használom.
Ezt is visszafogja, de közel nem annyira, mint az Octaviát.Lehet is vele előzni.
4 ajtós karosszéria, van akkora, mint az Octavia volt, ha nem nagyobb.
A fogyasztása is alacsonyabb.
A klímán nem tudsz mit optimalizálni. A klímakompresszor működése energiát igényel, az ehhez szükséges teljesítmény kompresszor méretétől függően 3-10 lóerő. Az 1.4-es Octavia nem egy erőgép, amikor a rendelkezésre álló 40-50 lóerőből hirtelen eltűnik 5-6 azt nyilván megérzed.
Ehhez hozzájön a ventillátor teljesítményfelvétele, ami a generátort terheli, az szintén lecsípi a magáét a motorról..
Az automata klíma annyival másabb, hogy szükség szerint ki-be kapcsolja a kompresszort és nem járatja állandóan.
Valszeg a mostani 1.6-os motorod is erősebb valamivel, mint a régi 1.4.
Elottem mar leirtak a lenyeget. Csak egy kis adalek hozza: volt egy 1989-es 2.9-es Scorpiom, annal eszre se lehetet venni, ha bekapcsoltam a klimat. Ja es az is lekapcsolta a klimat padlogaznal.
Egyebkent az 1.4-es motor egy Octavia/Focus meretu kaszniba eppen arra eleg, hogy nagypapasan elmozgassa az autot, ha ezt meg egy klimaval terheled, akkor vegkepp nem lesz masra kepes...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!