2. 0PDTDI BMM motor mikor fogyaszt a legjobban? 103KW,2008-as évjárat
Általánosságban minden személyautó dízelre érvényes, hogy az optimális fordulatszám 2500 körül van. 3000+ dízeleknek kicsit több, inkább 3000 körül.
Itt a legideálisabb a fogyasztás és a teljesítmény (itt a Nm és Le arányra gondolok) leadás.
Néha azonban érdemes kikormolni a rendszert, 1-1 intenzív gyorsításra, 4000-ig pörgetésre gondolok.
Ezt általánosságban én is tudom, de hol van pontosan -kiszámított módon az optimum? Találtam egy ilyen cikket, de ehhez a motorhoz nem találtam ilyen diagramot: Brake specific fuel consumption (BSFC)
Lehet, hogy félreértés van de akkor nem tetted fel jól a kérdést.
"legoptimálisabb" és "legideálisabb" alatt mit értesz?
Legkevesebbet vagy leadott telj.-nyomatékhoz tartozó "ideális" fogyasztást.
Nincs ilyen motorral szerelt autóm, így nem biztos, hogy igaz, amit állítok.
Ha jól sejtem, akkor 6 sebességes váltóval van szerelve. Szerintem olyan 120-130 km/h -nál a legkedvezőbb a fogyasztás.
De ez egyrészt függ a jármű súlyától, a szállított személyek számától is. Olyanokat, hogy terepviszonyok, vagy gumiméret, most nem írnék :D
Mert ugye attól, hogy nagyobb sebességfokozatbam van, még nem jelenti azt, hogy kevesebbet is fogyaszt. Pl lehet, hogy 50-nél elbírja 4.-ben, alacsonyabb a fordulatszám, de mégis többet fogyaszt az autó, mint azonos sebességnél, ugyan magasabb fordulaton hármasban, mert erőlködik a motor.
Másrészt itt egy-két deciliter különbségről beszélhetünk fogyasztás terén ideális körülmények között. (Pl 5.1 vagy 5.3 liter)
Szerintem ha 2100 és 2500 között van a fordulat, akkor a legkedvezőbb. Feljebb is csak akkor érdemes kapcsolni ha 2500 fölé pörögne a motor. Miért? Mert az alacsony fordulat gyilkolja a kettőstömegűt, a váltót, és le is kormolódik a turbó, ami további problémákhoz vezet
Tök jó. Kérdezek valamit a kérdezőtől. Írja, hogy jogos is a kérdés de mégsem válaszolja meg így tovább hajthatjuk a semmit.
Mindegy, úgysincs sok értelem, főleg hogy biztos van a kocsiban pillanatnyi fogyasztásmérő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!