Tudtok ajánlani kezdőknek javasolt, de akár hosszabb távra is alkalmas kis kerti traktorokat, lehetőleg az olcsó, de minőségileg nem használhatatlan kategóriát?
Örököltem egy kissebb gyümölcsös-zöldséges kertet és néhány hektár szántó földet. Szeretném őket nem parlagon hagyni és mivel időm engedi nem bérbe adni.
Sajnos teljesen kezdő vagyok ezen téren ezért megköszönném ha főleg hozzá értők válaszolnának. Kérdésem ahogy azt fentebb jeleztem lehetőleg olcsó, de tapasztalatok alapján ajánlott kis vagy normál traktorokat amit lehet szántásra, vetésre, permetezésre és egyébb szükséges dolgokra használni. (Nem feltétlenül újra gondolok, használt is jöhet).
Köszönöm szépen!
Valami mtz, bár igaz amit az egyes írt jobbat nem éri meg tartani ennyire.
Vagy csináltatod bérmunkában, de szerintem hosszabb távon nem járható út, egy előnye lenne, hogy nem kellene gépparkot fenntartanod, viszont nem is akkor csinálod amikor akarod.
Röviden akkor.
Nagypapámnak volt 8 hektár földje. Ezt hosszú évek kemény munkája során szerezte meg. Főként sertés és birka tartásból élt aminek a földön bőven megtermelte a szükséges táplálékot. Továbbá van egy körülbelül 3 ezer m2 terület ami zöldséges - gyümölcsösként szolgált. Nem voltak nagy igényei, paraszt ember volt, de sose tartozott senkinek és mindig telt a fő dolgokra. (Az élet munkájának gyümölcséből pedig egy saját kertes házat vett nekem).
Ehhez eladta igaz a gépét is ami egy régi mtz volt + pótkocsi, eke, vetőgép, stb.
Jelenleg a föld egy része bérbe van kiadva, míg egy másik részét pénzért műveltetjük. Ebből is jól járunk mert a hajdúságban nagyon jó földjeink vannak és a mindenféle munkadíj mellett kb 2-3 száz ezer tiszta haszon szokott lenni.
Én csirkéket szeretnék tartani, plusz egy két mangalica kocát. Ezeknek bőven meg lehetne termelni a szükséges táplálékot és különösen a tartásuk sem lenne igényes. Azért volt szerencsém a tíz év alatt bele látni, még ha mostanra is jött meg hozzá a kedvem.
Igazából kis kerti traktoron gondolkodtam volna, amit azt hittem már pár száz ezerből meg lehet venni, mert így a zöldséges kertet tudtam volna magam kezelni. Persze idővel nyilván a többi is úgy lett volna az igazi. Na, de valahol el kell kezdeni.
Mindenesetre én az önellátó gazdálkodásban látom a jövőt. Erre pedig minden vidékit buzdítok.
Köszönöm szépen a válaszokat!
"Olcsón" néhány százezerért, vehetsz egytengelyes gépet, kis területet azzal is fel lehet szántani, be lehet ültetni...
Permetezőt meg vehetsz amit a hátadra akaszthatsz aztán uccu neki.
Ha pl kukoricát termesztesz, a sorközökön végig lehet nemmi egytengelyessel a kukorica közöket meg kapával... De én pl mindent kapával nyomtam, mikor kukoricáztam, 7000nm-t egy délelőtt 05:00-11:00 ig le lehet nyomni kapával.
Egyébként az Mtz-t miért szidják annyian. Nagyapámnak egész életében az az egy volt. Azt persze nem mondom, hogy időnként nem szorult szerelésre. Illetve ahogy nézem azért a palettája is nagy mert a használt 3-4 száz ezertől 10 milliósig is bőven terjed.
Ilyen kisgazda pályázatot érdemes amúgy megpróbálni vagy nem sok esély van rá?
Bár szépen végignyomogatta valami idióta a negatívokat. De akkor mégegyszer.
8ha-ból nem élsz meg.
Ha állatot akarsz tartani és meg akarod termelni rá a takarmányt, az működőképes lehet. De ismét azt fogom mondani, ha tartasz 3-400 disznót akkor ok, meg tudsz élni belőle. Ha csak magadat kell eltartani nulla életszínvonalon akkor kicsit kevesebből is. De minőségi munka nélkül nem fogsz tudni gazdaságosan termelni, ahhoz pedig szántóföldre kevés a kerti traktor.
Én a következőt csinálnám:
A kertészet részt csinálnám, ha már a kistraktor a csavarodásod, a szántókat kiadnám bérbe, termény és szalma fejében. De kiszámoltad már milyen vetésforgóval mennyi takarmányod lenne egy átlagos évben és abból hány disznót tudsz tartani? Mert szerintem a számokkal nem mindenhol vagy tisztában egészen. Sajnos nem olyan könnyű és egyszerű ez, mint látszik.
Azt írod, 2-300.000 Ft haszon. Havonta a 8hektárra munka nélkül? Ennyid nem fog tisztán maradni évekig. A kérdezett induló tőke megvan? Mert tényleg előre meg kell finanszíroznod a gépeket, épületeket stb. A forgóeszközöket is egy évre (vetőmag, műtrágya stb stb) Az meg baromi hosszú idő egy induló vállalkozásnak.
Pl egy tonna sima műtrágya 50-60.000 Ft, kiszórsz belőle egy évben hektáronként akár még 4-500 kg-ot is. Azon környéken nem nehéz hektáronként 30 literes fogyasztással szántani pl. Számold ki, csak az ilyen biztos költségeket egy évre...
Hangzatos dolog ez a kisgazdaság, és a politika elég jól játssza ki a kártyát, de nem véletlenül nem ebbe az irányba megy a világ.
Köszönöm szépen a választ!
Nagyon elgondolkodtató amit írtál.
Hivatás mellett csinálnám mert lenne rá időm bőven. Valóban nem látok bele tejes mértékben, és tudom, hogy mennyi nehézség jöhet még idő közben is számításba.
Ám azt is tudom, hogy nagyapám (igaz maga művelte a földet) a tanyáján 3 kocából, átlag 20 birkából és állandó nem eladási célra nevelt baromfi udvarból boldog és teljes életet élt. Egész élete munkája volt és a haszon amit belőle össze gyűjtött elég volt, hogy vegyem nekem egy 15 milliós kertes házat.
Kezdetekben egyáltalán nem szeretném csak ezt csinálni, idővel ki tudja. Abban viszont biztos vagyok, hogy kiegészítésként tökéletes. Ha már otthon a családnak megtermelem a szükséget és annyit el tudok még piacon adni amiből a szántóföldek megművelését fizetni tudom már megéri.
A kis traktorra igazából első sorban a zöldséges kertre gondoltam mert 3 ezer m2-nek ásóval nem szívesen esek neki, de egy két hasznos segítség mindig akad a környéken, ami még olcsóbb is lehet mint egy kerti traktor.
Nem szeretnélek tovább fárasztani. A segítséget nagyon szépen köszönöm.
Tudom, hogy ma már nem olyan könnyű ez a szakma mint régen. A végén már papám is sokat panaszkodott. Ennek ellenére annak aki szerelmes a természetbe, vidéki életbe bármely robot fővárosi szakmánál többet jelent.
"Egyébként az Mtz-t miért szidják annyian. Nagyapámnak egész életében az az egy volt. Azt persze nem mondom, hogy időnként nem szorult szerelésre. Illetve ahogy nézem azért a palettája is nagy mert a használt 3-4 száz ezertől 10 milliósig is bőven terjed.
Ilyen kisgazda pályázatot érdemes amúgy megpróbálni vagy nem sok esély van rá?"
Hát mondjuk ezt lehetne sorolni mik a gyengéi, de 8 Ha-ral meg kell birkóznia egy épkézlábnak ami nem egy tragacs. :D
Lehet először "hobbigyanánt" lenne érdemes próbálnod csinálni, aztán majd a jövő eldöntené merre tovább.
A pályázatot felesleges szerintem, ahhoz a továbbiakban birtokméretet kell növelni úgy tudom, meg még biztos vannak nehezen nyögős feltételei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!