Gyártanak még egyáltalán manuális váltós autókat?
Gyártanak manuális váltós autót, bőven, igen.
Ne zavar.
Például az sem zavar, hogy ha télen meleget akarok csinálni a lakásban, akkor csak a nappaliban megérintem az érintőképernyős termosztátot és máris melegebb van. És ehelyett nem kell kimenni fát hasogatni és fával, újságpapírral begyújtani.
Pedig annak is van egy hangulata, szeretek begyújtani a kandallóba, de max hétvégente. Napi szinten örülök, hogy nem kell állandóan csinálnom.
Ugyan ez a helyzet a váltóval is. Aki minden nap rengeteget vezet, annak hasznos és kényelmes az automata váltó. Aki csak hétvégén megy el a teszkóig, de amúgy szeret vezetni, annak egy külön rituálé és élmény, hogy végre arra a tíz percre kocsiba ülhetett és akkor persze, hogy váltogatni akar.
Az hogy könnyebb megtanulni vezetni pl a lefulladásgátló, emelkedőn a visszagurulásgátló miatt, egy cseppet sem zavar. Ha emiatt olyan szabályt hoznának, hogy nehezített vizsgával lehet csak jogosítványt szerezni, az nekem mitől lesz jobb?
De hasonló párhuzam jutott eszembe azzal kapcsolatban is, hogy pl nekünk még az iskolában mikor fogalmazást, házidolgozatot kellett írni valamiről, akkor hogy információhoz jussunk, be kellett buszozni a városba, elmenni a könyvtárba, ott keresgélni a könyvek között, átolvasni jó párat és kijegyzetelni. Majd ezek után lehetett lekörmölni a több oldalnyi szöveget.
Ezzel szemben mi van ma? Hazajön a suttyó az iskolából, leül a facebook elé, közben mellékesen miközben a haverjaival chatel, beírja a keresőbe az adott témát, ami kidob rőla 5000 cikket. Néhényból összeollóz crtl-c ctrl-v-vel vél óra alatt egy több oldalas dolgozatot.
Ez akkor nem igazságtalanság, hogy nekünk mennyit kellett egy ilyenért dolgozni és ma mennyivel könnyebb?!
De akár a házimunka is ilyen. Bedobod a ruhákat az automata mosógépbe és fél óra múlva kiveszed tisztán és majdnem teljesen szárazon. Régebben mikor a nők a patak partjára jártak mosni, azért jóva több munkával járt.
Most baj, hogy ma már nem a patakban mosunk? Baj, hogy jóval kevesebb munkával jár?
Ugyan ez a helyzet a váltóval és az összes vezetést támogató elektronikával is. Ezt a világot éljük, ami elég gyorsan változik még a mi rövidke életünk alatt is.
Én írtam először hogy 530D van kézivel.
Nos megnéztem a konfigurátort, valóban már csak automatával lehet kapni. Viszon 525D a maga 218 lóerejével még van kézivel. Sőt 535i is kéziváltós alapból, pedig az egy brutális 306 lovas vadállat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!